Studovna pro prvňáčka – na co nezapomenout?

A je to tady. Školní rok už je v plném proudu. Máte doma čerstvého prvňáčka? Kromě aktovky a spousty dalších školních potřeb mu budete muset připravit i pokoj, aby v něm měl vše, co potřebuje pro nabírání nových znalostí a plnění domácích úkolů. Jak na to?

Zdroj: pixabay.com

Základem je dostatek spánku

To je pravidlo, které nejde obejít, ať je vám 6 let nebo 60. Spánek pomáhá dobrému soustředění, spokojenosti a dobré náladě a jen s dostatkem spánku se nově naučené informace správně uloží. 

Proto prvňáček potřebuje pokoj, ve kterém je v noci chladněji a je dostatečně zatemněný. Neobjede se samozřejmě ani bez kvalitní matrace. Děti mohou mít matraci měkčí, ale nejlepší bude, pokud si váš prvňáček matraci vyzkouší a nákup proberete s odborníkem. 

Důležitý je také ergonomický polštář. Ten by neměl být moc vysoký. Optimálně vybírejte s hypoalergenním dutým vláknem. A jak prvňáčka přemluvit, aby se do postele těšil? To můžete zařídit skvělým dětským povlečením s motivy oblíbených hrdinů, do kterých se zachumlá jedna radost.  

Zdravé návyky a držení těla začínají už na základce – nepodceňujte u svého prvňáčka ergonomii

Bez pracovního stolu a židle se určitě žádný školák neobejde. Ale spousta lidí dělá při výběru studijního koutku zásadní chybu. Místo, kde bude žáček trávit spoustu času, by mělo být už od začátku ergonomické, aby dítěti hned od začátku nepoškozovalo páteř a držení těla. 

Kromě kvalitní židle a stolu (které mohou vydržet až do puberty, takže se investice vyplatí) můžete svému žáčkovi pomoci k dokonalému ergonomickému prostředí i prostřednictvím různých podnožek, které mohou být i pohyblivé, což se hodí zvlášť pro děti, které nezvládnou vydržet chvilku v klidu. 

Čerstvý vzduch je základ správného spánku i učení

Velmi důležitým bodem při studiu je také čerstvý vzduch. To platí nejen ve školních třídách, ale i doma. Nedostatkem větrání vzniká velká koncentrace CO2, která vede k problémům s přijímáním nových informací a se soustředěním i u dospělých a u dětí to platí dvojnásob.

V zimních měsících může navíc pravidelné větrání předcházet hromadění vlhkosti v místnosti a tím vzniku plísní, která může být (nejen) pro děti nebezpečná. 

Organizace a pořádek jako nejlepší přátelé soustředění

Dalším důležitým bodem jsou také úložné prostory. Kvalitní stůl bude mít určitě nějaké ty šuplíky, ale určitě se vám budou hodit také různé organizéry a přihrádky, šanony, nástěnka, kelímek na psací potřeby, štítky atd. 

V organizovaném a čistém prostoru se i dospělým učí a pracuje mnohem lépe. A u dětí to opět platí několikanásobně. 

Podporující rodiče jsou nejdůležitější

Prostor, správná teplota, dostatek světla, ergonomie… to všechno je pro úspěch vašeho školáčka důležité. Ale tím nejdůležitějším jste vy. Rodiče, kteří se s ním budou učit a složitým novým světem ho provedou. 

A k tomu vám přejeme pevné nervy a spoustu zážitků – hlavně těch pozitivních.