Majolkové pečivo: Křehké a nadýchané rohlíky, které vydrží měkké až do posledního sousta

Hledáte křehké a nadýchané rohlíky, které vydrží měkké až do posledního sousta? Majolkové pečivo je recept, který potěší vaše chuťové buňky a zároveň překvapí jednoduchostí přípravy. V tomto článku vám přináším svůj oblíbený recept na rohlíky s majonézou.

Zdroj: Jana Jančíková

Ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 1 sušené droždí (nebo půlka čerstvých kvasnic)
  • 125ml vody
  • 125ml mléka
  • 1 žloutek
  • 1 malá lžička cukru
  • 1 lžička soli (nebo podle chuti)
  • 1 lžíce oleje
  • 200ml majonézy (např. Poličanka)

Postup přípravy:

1) Kvásek: Z teplého mléka, vody, kvasnic a cukru připravte kvásek. Po vykynutí ho smíchejte s ostatními surovinami.

2) Vypracování těsta: Zpracujte hladké a nelepivé těsto a nechte ho kynout minimálně hodinu.

3) Formování rohlíků: Těsto rozdělte na 12 částí a nechte je chvilku kynout. Poté tvořte rohlíky nebo pletýnky a skládejte je na plech s pečicím papírem.

4) Konečné kynutí: Nechte pečivo kynout ještě cca 20 minut, potřete vodou a posypte podle chuti mákem a hrubozrnnou solí.

5) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 190-200°C cca 15-17 minut, podle typu vaší trouby.

Vyzkoušejte také:

Upečte si domácí sádlové rohlíky, které jsou nejenom voňavé, ale také neskutečně chutné

Závěr:

Majolkové rohlíky nabízí perfektní kombinaci křehkosti a měkkosti, díky tajné ingredienci – majonéze. Jsou skvělým doplňkem k snídani, večeři nebo prostě jen tak k svačině. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami o jejich jedinečné chuti!