ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Rádi bychom Vám představili Evu, která vlastní malou textilní dílnu a vyrábí krásné panenky pod značkou Evesije. Tomuto řemeslu se věnuje již neuvěřitelných 30 let a stále nás nepřestává udivovat. Pojďte se s námi o ní dozvědět více.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Eva a tvořím pod značkou Evesije. Mám malou textilní dílnu v jižních Čechách.
Miluji látky a jsem schopná z nich vyrobit vše, co moje fantázie a možnosti dovolí.

Zbožňuji vůni santalového dřeva a levandule, kterou pěstuji i na naší zahradě. V létě jí s nadšením sklízím, suším a často jí posílám zákazníkům v podobě vonných pytlíčků, jako pozornost k jejich objednávkám. Ve volném čase ráda běhám a čtu.

Představíte nám Vaší tvorbu? Co vše děláte a jak jste se k tomu dostali?

Navrhuji a šiji textilní panenky, zvířátka a módní doplňky. Tvořím také limitované kolekce oblečení, převážně šatů a triček.

ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije

Šití se věnuji téměř 30 let. Začínala jsem na škole, potom jsem si čas od času ušila nějaké oblečení pro sebe a známé. Následovala práce v jiném oboru, menší mateřská pauza, po které jsem se k šití vrátila na plný úvazek. Táhne mě to k němu samo, nedovedu si bez něj život představit.

Láska k šití bude úzce souviset s rodinou. Už po několik generací je v rodině zvykem, aby každá žena ovládala alespoň základy šití a háčkování. Od roku 2013 několikrát do roka vyrážím nabízet své zboží na různé trhy a markety.

Tvoříte nádherné panenky, přiblížíte nám výrobní proces?

Na prvním místě je výběr správných látek. Na tom si dávám záležet, protože považuji za důležité, aby byly kvalitní. Potom si vymyslím střih, který v průběhu výroby upravuji. Ze začátku bylo i pár nepovedených, to se přiznám, ale učení dělá mistra, tak jsem upravovala a zkoušela, dokud vše nebylo podle mých představ.

ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije

Za 10 let mám přeplněné desky střihů na panenky a zvířátka. A že jich je, za 10 let se mi podařilo nahromadit 38 vlastních střihů. Následuje přenesení střihu na látku. Základní tělo panenky ušiji na šicím stroji, potom vše ručně.

Díly těla otočím lícovou stranou nahoru a vyplním dutým vláknem, čím menší panenka, tím je práce na ní náročnější. Tělo sešívám v ruce. Obličej mají panenky často malovaný. Používám textilní, akrylové barvy a pastely na stínování.

Potom přijdou na řadu vlasy, které jsou většinou z jemné merino vlny. Vlásky k hlavě panenky přidělávám plstěním.

Jako poslední přichází na řadu oblečení pro panenky, které si na každou panenkou navrhnu zvlášť. Tady často dlouho kombinuji a vybírám různé látky, dokud není vše perfektní. Jednu malovanou panenku vyrábím okolo 8-12 hodin, podle náročnosti.

ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije

Je to Vaše práce a nebo koníček?

Už 10 krásných let je to moje práce. I když je to někdy těžké, někdy jste dole, někdy nahoře, neměnila bych. Pokud bych nešila tzv. na sebe, asi bych stejně hledala uplatnění někde v oboru.

Z jakých materiálů panenky vyrábíte?

Z bavlněných látek, pláten zahraniční i české výroby. Mám moc ráda krajky, stužky a různé ozdoby, kterými také panenky zdobím.

Čím se inspirujete při tvorbě?

Inspiraci čerpám všude kolem sebe. V hlavě mi toho běhá tolik, že to často nestíhám realizovat. Některé nápady si kreslím do sešitu, někdy se do něj pustím hned, ale jsou i takové, které na svou chvíli čekají i rok, dva.

ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije

Vyrábíte také nádherné tašky a kapsičky, kde kupujete látky na jejich výrobu? Případně si dáváte vyrábět látky s vlastním motivem?

Látky kupuji hlavně na internetu, mám osvědčené obchody, do kterých se ráda vracím. Někdy i upcykluji. Používám látky ze starších šatů, sukní, šátků nebo třeba riflí. Také jsem si zkusila vyrobit látkový panel (kus látky) s motivem vlastní panenky. Ušila jsem z něj tašky, taštičku a obal na knihu.

Tvoříte produkty i na přání, podle představ zákazníka?

Ano, vyrábím i na zakázku. Největší radost mi udělá zákazník, který mi dá alespoň nějaký prostor k seberealizaci. Například: Vyrobte mi růžovou panenku s blond vlasy a zelenými oči, ostatní nechá na mně. To je vždy i nejlepší výsledek. Je pravda, že se mi ještě nestalo, že by se zákazníkovi výsledný produkt nelíbil. Když je spokojený zákazník, jsem šťastná i já.

ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije

Máte do budoucnosti nějaké plány, rozšířit svojí tvorbu?

Spíše bych se chtěla zdokonalit. Dělat méně věcí, rozšířit stávající. Třeba panenky, těch jsem začala šít více převlékacích, protože je o ně zájem. Každá holčička, ale často i maminka, když má panenku jako ozdobu, ráda mění šaty. Je to i praktické, máte jednu panenku, ale když jí obléknete jiné šaty, tak vznikne úplně jiná. Výměnou šatů panenky můžete vytvořit i krásnou sezónní dekoraci.

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Na mém e-shopu – www.evesije.cz, najdete mě také na Fler.cz/evesije, pro slovenské zákazníky jsem také na Sashe.sk/Evesije.

Někteří zákazníci mě oslovují také na Instagramu a Facebooku. Na Instagram vkládám i videa z výroby. Všude mě najdete pod jménem Evesije. V neposlední řadě se párkrát do roka můžeme setkat i osobně na marketech.

ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije
ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije
ROZHOVOR: 30 let vášně pro šití ukrytých v panenkách
Zdroj: Evesije