Tradiční piškotová roláda s ovocným džemem – lahodný kousek domova, který si zamilujete na první kousnutí! Tento osvědčený recept je tím pravým důkazem, že některé klasiky jsou prostě nepřekonatelné. Připravte se na jedinečnou chuť a vůni, která vás zavede zpět do časů domácího pečení a rodinných oslav.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tradiční piškotová roláda s ovocným džemem
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 5 středně velkých vajec
- špetka soli
- 100 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje
Pro náplň: 6-7 lžic ovocné marmelády (my jsme použili meruňkovou marmeládu)
Na ozdobu:
- 30-40 g čokolády
- 1 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje
Ostatní:
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžíce moučkového cukru
Dortový korpus jsme pekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 30 x 40 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte piškotový korpus: V míse šlehejte vajíčka se špetkou soli, dokud nezhustnou a nezvětší svůj objem. Postupně přidávejte oba druhy cukru a šlehejte dalších 5-7 minut, dokud směs nezíská pěnu, zůstávají viditelné stopy po metle.
2. Postupně přidávejte rafinovaný slunečnicový olej, míchejte na nízkou rychlostí mixéru.
3. Přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva. V míse míchejte lžící nebo špachtlí, provádějte kruhové pohyby směrem odspodu nahoru.
4. Těsto přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete ho rovnoměrně.
5. Piškot pečte přibližně 10 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Prověřte, zda je hotový špejlí.
6. Horký korpus převraťte na utěrku a odstraňte pečící papír.
7. Posypeme piškot moučkovým cukrem a srolujeme ho do rolády společně s utěrkou. Přeneseme na mřížku a necháme vychladnout.
8. Rozbalíme piškot a potřeme ho ovocnou marmeládou.
9. Poté ho znovu srolujeme do rolády.
10. Čokoládu rozpustíme nad párou a smícháme ji s lžící rafinovaného slunečnicového oleje. Potom ji přendáme do pytlíku a nanášíme na povrch rolády v “chaotických” linkách.
11. Roládu dáme do lednice alespoň na 60 minut, aby glazura na povrchu ztuhla a spojila.
Pak ji nakrájíme na porce a podáváme s chutí!
Přejeme dobrou chuť spolu s vašimi blízkými!