Hruškový koláč s medem

Nádherný a lahodný koláč, kde se spojuje jemná chuť hrušky s výrazným aroma medu a skořice. Ideální dezert na podzimní odpoledne. Pokud jste milovníci hrušek, tento recept je právě pro vás.

Zdroj: istock

Ingredience:

KORPUS

  • 200 g hladké mouky
  • Malá špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 100 g másla (v pokojové teplotě)
  • 1 žloutek

NÁPLŇ A POLEVA

  • 4 hrušky
  • Trocha citronové šťávy
  • 50 g másla
  • 20 g medu
  • 3/4 lžičky mleté skořice

K DOKONČENÍ

  • Hruška na malé kousky
  • Plátky hrušky
  • Rozpuštěné máslo
  • Oříšky (k posypání)

Postup:

KORPUS:

  1. Příprava těsta: Ve velké míse smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme měkké máslo a žloutek. Rukama či kuchyňským robotem vypracujeme hladké koláčové těsto.
  2. Těsto zformujeme do bochánku, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočívat alespoň 30 minut.
  3. Po odpočinku těsto vyválíme a přeneseme do vymazané a vysypané formy. Dbejme na to, aby koláč měl vyšší okraj.
  4. Předehřejeme troubu na 180°C.

NÁPLŇ:

  1. Příprava hrušek: Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme je na tenké plátky a poklademe je na koláčové těsto. Lehce je pokapeme citronovou šťávou.
  2. V malém kastrůlku na mírném ohni rozehřejeme máslo s medem a skořicí. Po smíchání polevu rozprostřeme na hruškovou náplň.
  3. Koláč vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut, dokud koláč i hrušky nezezlátnou. Cca 10 minut před koncem pečení koláč posypeme oříšky.
Zdroj: istock

SERVÍROVÁNÍ:

  1. Koláč necháme vychladit a poté podáváme. Je ideální s kopečkem zakysané smetany nebo s domácí šlehačkou.

Tip:

Chcete-li zvýraznit chuť, můžete do polevy přidat trochu vanilkového extraktu nebo použít koření jako je hřebíček. Tento hruškový koláč s medem si zamilujete.