Nádherný a lahodný koláč, kde se spojuje jemná chuť hrušky s výrazným aroma medu a skořice. Ideální dezert na podzimní odpoledne. Pokud jste milovníci hrušek, tento recept je právě pro vás.
Ingredience:
KORPUS
- 200 g hladké mouky
- Malá špetka soli
- 2 lžíce cukru krupice
- 100 g másla (v pokojové teplotě)
- 1 žloutek
NÁPLŇ A POLEVA
- 4 hrušky
- Trocha citronové šťávy
- 50 g másla
- 20 g medu
- 3/4 lžičky mleté skořice
K DOKONČENÍ
- Hruška na malé kousky
- Plátky hrušky
- Rozpuštěné máslo
- Oříšky (k posypání)
Postup:
KORPUS:
- Příprava těsta: Ve velké míse smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme měkké máslo a žloutek. Rukama či kuchyňským robotem vypracujeme hladké koláčové těsto.
- Těsto zformujeme do bochánku, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočívat alespoň 30 minut.
- Po odpočinku těsto vyválíme a přeneseme do vymazané a vysypané formy. Dbejme na to, aby koláč měl vyšší okraj.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
NÁPLŇ:
- Příprava hrušek: Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme je na tenké plátky a poklademe je na koláčové těsto. Lehce je pokapeme citronovou šťávou.
- V malém kastrůlku na mírném ohni rozehřejeme máslo s medem a skořicí. Po smíchání polevu rozprostřeme na hruškovou náplň.
- Koláč vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut, dokud koláč i hrušky nezezlátnou. Cca 10 minut před koncem pečení koláč posypeme oříšky.
SERVÍROVÁNÍ:
- Koláč necháme vychladit a poté podáváme. Je ideální s kopečkem zakysané smetany nebo s domácí šlehačkou.
Tip:
Chcete-li zvýraznit chuť, můžete do polevy přidat trochu vanilkového extraktu nebo použít koření jako je hřebíček. Tento hruškový koláč s medem si zamilujete.