Jak si osvětlit televizi pomocí LED pásků?

Stále více lidí pociťuje nepříjemné pocity při sledování televize ve tmě, na druhou stranu rozsvícená lampa nebo stropní svítidlo se v obrazu často odráží. To pak zejména u tmavých scén snižuje viditelnost jednotlivých detailů. Abyste očím ulevili a zároveň si sledování televize užili naplno, je vhodné se zamyslet nad ambientním osvětlením. Jednoduše jej dosáhnete s LED pásky, které mají řadu výhod a stávají se tak oblíbenou volbou.

Jak funguje lidské oko a proč pomáhá ambientní osvětlení snížit únavu očí?

Naše oči namáháme každý den, protože při zpracovávání různých vjemů se zorničky neustále roztahují a stahují. Nejnáročnější je pak pro oči zpracovávat světelné kontrasty, které jsou typické při večerním sledování televize nebo počítače.

Při sledování mihotajícího se obrazu, kde se barvy často mění, se pak musí neustále smršťovat a rozšiřovat. V kontrastu s okolním prostředím se oči snaží více soustředit. Následně se pak snižuje i počet mrkání a dochází k jejich podráždění vlivem vysychání.

Ambientní nebo také pocitové osvětlení pomáhá snižovat namáhání očí, protože minimalizuje kontrast obrazovky s okolním prostředím. Navíc řeší i problémy s nežádoucími odlesky v televizní obrazovce.

Nejčastěji jsou používány LED pásky, které se umísťují na televizi z její zadní strany. Světlo se odráží na zeď, místo do televizní obrazovky a jeho intenzita či barva je nastavitelná, takže si jej můžete nastavit tak, aby to vyhovovalo vašim preferencím. Osvětlení televize tak můžete uzpůsobit nejen vaší náladě, ale i sledovanému obsahu.

Jaké další výhody LED pásky pro osvětlení televize přinášejí?

Mezi patrné výhody LED osvětlení televize patří rovněž skutečnost, že při správně zvoleném odstínu světla můžete v obývacím pokoji vykouzlit útulnou atmosféru. Dříve tuto funkci plnily různé svíčky, ale LED pásky jsou přeci jen bezpečnější.

Osvětlení televize s LED pásky dokáže podtrhnout moderní vybavení interiéru, dokonale pasuje k minimalistickému i industriálnímu stylu. Kromě praktického pomocníka, tak získáte i efektní designový doplněk.

Ve snaze snížit namáhání očí lidé často v interiérech při sledování televize používají různé lampičky a jiná dodatečná světla. LED pásky nabízí mimořádnou energetickou účinnost a pomáhají tak výrazně ušetřit na účtech za energie.

Jak vybrat správné LED pásky pro televizi?

Při výběru LED pásků pro osvětlení televize je stěžejní rozměr, ale i výkon. Dostačující jsou pásky s výkonem 4,8 W/m, které vyvíjejí teplé nebo neutrální světlo. Nejpopulárnější jsou však modely, které umožňují si volit z tisíců odstínů světla různých barev a jejich výkon se pohybuje kolem 7,2 W/m.

Co se týče rozměru LED pásky, stačí, když si jej před nákupem změříte alespoň orientačně. Pásek se umisťuje zezadu zhruba 5 cm od okraje televize. Abyste nemuseli všechny potřebné součástky kupovat zvlášť, jsou vhodnou volbou sady LED pásků, které vedle samotných pásků obsahují i napájecí zdroj, potažmo ovladač.

Shrnutí na závěr

Osvětlení televize pomocí LED pásků je velmi populární. Osvětlení prostoru za televizí a kolem ní, je totiž vhodným nástrojem ke snížení namáhání očí a interiéru dodá nový šmrnc. LED pásky je možné zakoupit v různých sadách, ale i s rozličnými možnostmi intenzity či barvy světla. Volit byste však měli především osvětlení v teplých barvách.