Keto diety – jaké jsou jejich hlavní přednosti?

V poslední době si stále víc lidí stěžuje, že nejsou spokojeni se svojí postavou a hledají způsob, jak zhubnout. Diet existuje celá řada, snad každá slibuje, že zhubnete rychle a jednoduše. Mezi ty nejoblíbenější patří keto dieta. Co stojí za její oblibou? Jaké jsou její přednosti?

Když se řekne keto dieta

Naše tělo ke svému fungování potřebuje 3 základní makroživiny, a to sacharidy, proteiny a tuky. Zatímco příjem tuků si mnozí z nás hlídají, u sacharidů je to jinak. Vlastně si ani neuvědomujeme, kolik jich konzumujeme. Často totiž ani nevíme, kolik jich potravina, kterou si dáváme, obsahuje, nevíme ani to, zda jde o jednoduché cukry, nebo ty komplexní. Převažuje konzumace jednoduchých cukrů, které nás rychle a na krátkou dobu zazásobí energií, ta ale pak vyprchá a my se cítíme snad ještě unavenější než předtím. 

Keto dieta a nízkosacharidová dieta

Keto dieta nebo také ketonová dieta je druh nízkosacharidové diety s vyšším obsahem tuku a středním množstvím bílkovin, v už tak nízkém příjmu sacharidů převažují ty komplexní. Hlavním cílem keto diety je dostat tělo do stavu tzv. ketózy, a to právě minimalizováním příjmu sacharidů. 

Za běžných okolností je zdrojem energie pro všechny buňky v našem těle glukóza uložená v játrech a svalech ve formě glykogenu. Odtud se pak uvolňuje do krve. Jakmile ale snížíme příjem sacharidů a tělo jejich zásobu vyčerpá, musí hledat jiný zdroj energie, začne ji čerpat z vlastních tukových zásob. V játrech se začnou tvořit mastné kyseliny, ketony, které budou sloužit jako zdroj energie.

Víte, že abyste se dostali do stavu ketózy, měli byste konzumovat méně než 50 gramů sacharidů za den? Když je omezíte, otevře se prostor pro příjem zbylých makroživin, tedy tuků a proteinů. Rozdělení stravy by mělo vypadat zhruba tak, že 70 % tvoří tuky, 25 % bílkoviny a 5 % sacharidy. Když přijde na tuky, dávejte přednost těm kvalitním, jejich zdrojem jsou ryby, ořechy, semínka, rostlinné oleje (olivový, dýňový, slunečnicový apod.) nebo avokádo. A bílkoviny neboli proteiny? Ty najdeme ve vejcích, mléku, libovém mase, zachutnají vám i proteinové koktejly Ketofit jako zdroj vitamínů, minerálů a prospěšné vlákniny.

Zatímco keto dieta je přesně definovaná, u běžné nízkosacharidové diety tomu tak není. Důležitý u ní je vysoký příjem bílkovin a střední příjem tuků, množství sacharidů se pohybuje mezi 50 a 150 gramů za den. 

Jaké jsou přednosti keto diety?

Je řeč o dietě, takže by měla být cestou k vysněné figuře a hubnutí břicha. Díky tomu, že se dostanete do stavu ketózy je účinnou cestou k hubnutí, které se dostaví možná až překvapivě brzy. Jakmile totiž tělu dojde zásoba krevního cukru, začne spalovat tukové zásoby, a vy to pocítíte. Hýbat se v tomto případě není nezbytně nutné. To ale není jediná přednost keto diety. Co dál?

  • Keto dieta může upravit hladinu cukru v krvi. Dojde i ke snížení inzulinové rezistence, tedy schopnost těla správně využívat inzulin.
  • Vede ke snížení krevního tlaku.
  • Pomáhá snížit hladinu viscelárního tuku, tedy tuku, který se nachází mezi vnitřními orgány v dutině břišní.
  • Zasytí vás, takže nebudete mít hlad. Svůj podíl na tom má i skutečnost, že při konzumaci minimálního množství sacharidů dojde k poklesu hladiny hormonů, které stimulují chuť k jídlu, tedy inzulinu a ghrelinu.
  • Když budete dodržovat její zásady, nemusíte se bát jojo efektu.
  • Dodá vám víc energie, budete se lépe cítit a zlepší se i vaše nálada.
  • Vylepší kognitivní funkce mozku.
  • Vede ke snížení množství tělesného tuku, takže zlepší fungování jednotlivých orgánů.
  • Ketóza se využívá i k léčbě epilepsie rezistentní na léky nebo k léčbě a kontrole cukrovky.
  • Má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a triglyceridů, takže je prevencí infarktu nebo mrtvice.
  • Dodržování keto diety může pomoci i při neurodegenerativních onemocněních jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba.

Náš tip na závěr: Kdo chce rychlejší a lepší výsledky, měl by kromě úpravy stravovacích nábytků vsadit i na pravidelné cvičení.