Grilování bez výčitek – tipy na zdravé grilování

Grilování je oblíbený způsob, jak trávit letní večery, a to nejen s rodinou, ale i přáteli. Proč tomu tak je? Je to čas strávený s blízkými? Nebo zajímavé chutě? Pobyt na čerstvém vzduchu? Odpověď je jednoduchá, všechno dohromady. Co na tom, že připravené pokrmy nejsou vždy tak úplně zdravé? Pokud se s tím nechcete smířit, můžete na to jít i jinak, grilovat správně, a hlavně zdravě.

Když se griluje

Příprava pokrmů na grilu patří zejména v létě mezi nejoblíbenější. Důvod? Všechny připravené pochoutky mají netypickou chuť, kterou si prostě nejde nezamilovat. Ugrilovat se navíc dá skoro všechno, takže i když budete grilovat několikrát za týden, pořád můžete jíst něco jiného. Jeden den maso, další den zeleninu, pak sýry, připravit se dají dobroty i s pečivem nebo ovocem.

Při grilování vzniká celá řada látek, bohužel i ty zdraví škodlivé s dráždivými nebo karcinogenními účinky. Zejména když grilujete maso, dojde k rozkladu tuku, který se uvolní a začne kapat na žhavé uhlíky. Tím to ale nekončí, spaliny se totiž dostávají do grilovaných pokrmů. K tomu ale nemusí docházet vždy, stačí se držet pár zásad pro zdravé grilování.

Začněte výběrem vhodného grilu

Grilovat se nedá bez grilu, to dá rozum. Jak ale vybrat ten pravý? Gril na dřevěné uhlí je klasika, pokrmy na něm připravené mají nezaměnitelné aroma, ale tuk odkapává přímo na rozžhavené uhlí. Tedy pokud negrilujete na tácku nebo plechu na grilování. Jeho alternativou je plynový gril, pořídit si můžete i lávový, peletový nebo keramický gril. Po celý rok, nejen v létě a venku, se dá používat i elektrický gril. 

Víte, že z hlediska zdravého grilování jsou lepší volbou elektrické grily, lávové grily nebo s kameny na grilování? Nedochází u nich totiž k přímému kontaktu ohně s potravinou.

Gril udržujte čistý

Gril máte vybraný, možná už jste ho i vyzkoušeli. Co dál? Grilu věnujte potřebnou péči, která se na zdravější přípravě potravin také velkou mírou podílí. Po grilování nezapomeňte gril očistit.

Zkuste i nepřímé grilování

Grilovat přímo umí každý, víte, že můžete zkusit i nepřímé grilování? A to nejen u masa, které není pro přímé grilování určené? Maso, ze kterého vytéká při grilování hodně tuku, nebo maso naložené v marinádě, je důležité grilovat zásadně nepřímo, tedy v grilu s víkem a tak, že potraviny umístíte mimo přímý žár ohně. 

Náš tip: Nepřímo se mají grilovat nejen větší a tužší potraviny, ale i celé kuře, bůček v celku, krkovice, žebírka a jinak velké kusy masa.

Maso grilujte jinak, zdravě

Rozpálit gril, maso nakrájet na plátky a položit na rošt, po nějakém čase ho otočit a pak propíchnout vidličkou, abyste zjistili, zda je propečené. Tak přesně takhle by to vypadat nemělo. 

Maso před grilováním očistěte a zbavte viditelného tuku (ten pak nebude odkapávat na rozžhavené uhlíky), nakrájejte ho na menší kousky a naložte ho do marinády, nejlépe té vlastnoručně připravené. Mnohé marinády z obchodu obsahují hodně tuku a dalších přídavných látek, které často zcela změní chuť masa. Vsaďte na bylinky, ocet, med, cibuli, limetkovou šťávu, kvalitní sójovou omáčku, víno a možná i trochu oleje. Než ho dáte na gril, dobře ho rozpalte. Maso nepropichujte, otáčejte ho pomocí kleští na grilování.

Zkuste i grilovanou zeleninu nebo ovoce

Máte chuť i na něco jiného než na maso? Plánujete cheat day, zatímco držíte dietu, ale nevíte, co si můžete dopřát? Sice počítáte s tím, že trochu zahřešíte, ale nechcete to zase zbytečně přehánět? Však nemusíte. Ogrilovat se dá nejen maso, které by vždy mělo být čerstvé, ale také ryby jako je losos, pstruh nebo pražma, ze sýrů camembert či halloumi, ze zeleniny snad vše, včetně chřestu. Jako dezert nebo sladká tečka na závěr se hodí třeba grilovaná broskev, mango nebo ananas.

Náš tip: Nechcete se masa vzdát? Dejte přednost špízům, které se snáz grilují a maso u nich střídáte se zeleninou, masem a rybami.

Hlídejte teplotu

Naprosto zásadní věc. K čemu vám bude ten nejlepší gril a kvalitní suroviny, když pak neuhlídáte teplotu při grilování? Pokrmy budou buď nepropečené, nebo naopak spálené. Jakmile dáte maso, ryby, zeleninu nebo sýry na gril, vaše práce nekončí, ale naopak začíná. Nejprve gril pořádně rozpalte tak, že když nad něj položíte ruku, během pár vteřin ucuknete. Naskládejte tam suroviny, zprudka je opečte, ať zachováte uvnitř šťávu, pak žár snižte. Když teplota bude příliš vysoká, rozhrňte uhlíky, až bude třeba trochu přitopit, shrňte je k sobě.