Elektrické grily: Výhody a nevýhody oproti tradičním grilům

Grilovací sezóna se hlasitě hlásí o slovo, a tak je nejvyšší čas naložit pořádnou flákotu masa, nakrájet zeleninu, připravit špíz a hodit vše na rozpálený gril. Tím nejuniverzálnějším řešením je bezpochyby elektrický gril, který využijete po celý rok – nejen na zahradě či terase, ale i doma v kuchyni. Stejně jako všechno ostatní, ani on není dokonalý a má své výhody i nevýhody. Pojďme na ně kouknout okem znalce a ujasnit si, zda je opravdu tou nejlepší volbou, která splní vaše očekávání.
elektrické grily: výhody a nevýhody oproti tradičním grilům
Zdroj: Shutterstock

Rozpálit se zvládne za chvíli, potřebuje k tomu ale náboj

Ať jsou venku tropy, nebo dvacet pod nulou, rozpálit jej zvládnete během chviličky. Bez náboje to ale nepůjde. Elektrický gril se sice rychle nahřeje na požadovanou teplotu, avšak bez připojení do elektrické zásuvky se neobejde. Plánujete-li tedy grilování v místech, kde máte elektřinu v dosahu, najdete v něm dokonalého společníka, který je vždy připraven k akci.

Nemusíte shánět dřevo, dřevěné uhlí či pelety a připravit chutný oběd či večeři zvládnete doslova lusknutím prstů. Nepřekvapí vás tak již ani nečekaná návštěva nebo večerní mlsná – stačí gril zapojit do zásuvky, nechat chviličku zahřát a můžete se pustit do díla.

Praktický tip: Při pořizování elektrického grilu nezapomeňte zkontrolovat délku kabelu – zvolíte-li model s krátkým kabelem, budete limitováni při jeho používání, případně budete muset použít prodlužovací kabel.

Nekouří, nedělá nepořádek, k dokonalosti mu ale něco chybí

Nespornou výhodou elektrických grilů je to, že oproti tradičním grilům nekouří, proto se hodí i do uzavřených prostor či na balkon, aniž byste obtěžovali sousedy. Stejně tak nevyužívají žádné topivo, neprodukují žhavé uhlíky, takže z nich není nepořádek v podobě popela a nehrozí riziko, že si podpálíte kuchyň. Zároveň má ale to, že maso a další pochutiny negrilujete na dřevu, své nevýhody – danému pokrmu chybí typické kouřové aroma. Nedokážete-li si tedy představit grilovanou flákotu bez čichového požitku, pak bohužel elektrický gril nebude tím pravým řešením – v takovém případě sáhněte radši po grilu na dřevěné uhlí.

Vlastnosti má rozmanité, stačí si jen vybrat

Než se pustíte do výběru elektrického grilu, nezapomeňte zvážit, k jakým účelům ho budete nejčastěji využívat a podle toho vyberte ten správný typ.

Jestliže plánujete grilovat hlavně na terase či balkoně a očekáváte od grilu velkou grilovací plochu, na které připravíte jídlo rovnou pro několik hladových krků, pak by vaší volbou měl být stolní elektrický gril. Ten si můžete zvolit také v provedení s poklopem, který vám zajistí konstantní teplotu i za větrného počasí. Výhodou je pak nízká hmotnost a snadná údržba.

elektrické grily: výhody a nevýhody oproti tradičním grilům
Zdroj: Sencor

Pokud však chcete grilovat především v interiéru, pak vsaďte na kontaktní elektrický gril. Jeho výhodou je to, že griluje z obou stran najednou, takže propeče maso i ostatní pokrmy rychleji a rovnoměrněji. Kromě klasických grilovaných specialit vám poslouží i k přípravě panini, sendvičů či zapečených toustů. A pokud si pořídíte model se 180° kloubem, můžete jej rozevřít a grilovat na něm stejně jako na stolním grilu.

elektrické grily: výhody a nevýhody oproti tradičním grilům
Zdroj: Sencor

Nevyžaduje speciální péči, zkrotí ho každý

Další výhodou elektrického grilu je také to, že se jednoduše ovládá, takže na něm zvládne připravit pokrm opravdu každý. Navíc se snadno čistí, nemusíte vynášet popel, jako je tomu u klasických grilů na dřevěné uhlí, ani měnit bomby a manipulovat s plynem jako u plynových grilů. A bonusem na závěr je to, že má kompaktní rozměry, takže ani při skladování v bytě nezabere moc místa.

Na velikosti i výkonu záleží

Byť rozměrově patří k těm menším, i tak seženete různé velikosti, které byste měli přizpůsobit požadovanému počtu strávníků. Ty nejmenší elektrické grily s rozměry kolem 30 cm na délku postačí pro jednotlivce či menší rodiny, pro větší rodinu či partu přátel už byste měli volit délku v rozmezí 30–50 cm, plánujete-li velké zahradní party, pak rozhodně sáhněte po elektrickém grilu o délce 50 cm a více.

Kromě velikosti grilovací plochy je nesmírně důležitá i výkonnost grilu. Standardně se setkáte s elektrickými grily disponujícími příkonem 1000–2400 W, přičemž platí, že čím vyšší hodnota, tím výkonnější gril je. A tím dřív budete moci uspokojit své chuťové buňky.

elektrické grily: výhody a nevýhody oproti tradičním grilům
Zdroj: Shutterstock

Elektrické grily s přidanou hodnotou

Na závěr si ještě pojďme poodkrýt tajemství pokroku, který se nevyhýbá ani elektrickým grilům. Jestliže patříte k těm, kteří si bez moderních technologií neumí svůj život představit, pak vás rozhodně nadchnou elektrické grily ovládané mobilní aplikací. A není to apríl – takové modely už na trhu opravdu existují. Integrované technologie umožňují nastavení teploty, kontrolu na dálku během přípravy a notifikace na displeji vám jasně řekne, kdy jídlo podávat.

Ať už dáte přednost klasickému elektrickému grilu, či těm nejmodernějším inovacím, jedno je jisté – chybu rozhodně neuděláte (pokud máte v dosahu elektřinu) a připravíte si grilované pochutiny nezávisle na místě či ročním období.