Řecká sladká tradice: Domácí citronový dort jako z Řecka

Přeneseme se na slunné řecké pobřeží prostřednictvím lahodného dezertu! Dnes vám představíme recept na řecký citronový dort, který je symbolem osvěžení a kulinářského umění Řecka. Jeho lehkost, sladkost a jemná kyselost citronu vás okouzlí a přenesou do atmosféry Egejského moře.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Řecký citronový dort
Zdroj: iStockphoto

Řecký citronový dort

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Sirup:

  • 450 g krystalového cukru
  • 350 ml vody
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 citrony (citronová šťáva, citronová kůra)
  • 1 lžíce medu

Těsto:

  • 450 g těsta Filo (nebo Phyllo, je velmi tenké nekynuté těsto používané k výrobě pečiva v kuchyních Blízkého východu a Balkánu)
  • 4 vejce
  • 200 ml kukuřičného oleje
  • 200 g moučkový cukr
  • 2 citrony (citronová kůra)
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 200 ml řeckého jogurtu
  • 2 lžíce prášku do pečiva

Ostatní:

  • máslo – na vymazání
  • vanilková zmrzlina – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. V hrnci smíchejte vodu s krystalovým cukrem a začněte zahřívat. Přidejte skořici, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu a med. Když se sirup začne vařit, odstavte ho z ohně a nechte ho vychladnout při pokojové teplotě.

2. Předehřejte troubu na 100 °C.

3. Rukama přeložte plát těsta podélně a vložte ho do hlubší formy na pečení (30×40 cm) až po okraj. Tento postup opakujte asi s 10 pláty těsta, dokud nevyplníte celou formu (od kraje ke kraji).

4. Poté přidejte dalších asi 5 podobně poskládaných plátů. Vložte do trouby na 90 minut, dokud nejsou plechy suché. Poté je nechte vychladnout a pak je v dlaních stlačte a rozdrťte na prášek.

5. Vejce rozklepněte do velké mísy. Přidejte kukuřičný olej, moučkový cukr, citronovou kůru, vanilkový extrakt a jogurt a dobře promíchejte. Přidáme kypřicí prášek a prášek do pečiva a vypracujeme těsto, které navrstvíme do máslem vymazané dortové formy.

6. Pečte při 170 °C asi 30 minut.

7. Horký koláč přelijte sirupem a nechte ho nasáknout. Podávejte ho s kopečkem vanilkové zmrzliny. Hlavně s velkou chutí a radostí.

Řecký citronový dort
Zdroj: iStockphoto

Dobrou chuť!