Tradiční cikánské řezy – Sladká symfonie ořechů a marmelády

Cikánské řezy jsou jedním z klasických českých dezertů, které se pyšní jednoduchostí přípravy a nezapomenutelnou chutí. Tento recept je ideální pro všechny milovníky ořechů a marmelády. Skvělé je také to, že využijete všechny části vajec – žloutky do těsta a bílky do sněhu. Takže pokud hledáte rychlý a jednoduchý recept, který potěší vaši rodinu či přátele, cikánské řezy jsou tou správnou volbou.

Zdroj: Katerina Vonsakova

Co budeme potřebovat:

Pro těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Pro ořechovou nádivku:

  • 3 bílky
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaných ořechů
  • Marmeláda podle chuti (např. meruňková, jahodová apod.)

Vyzkoušejte také – Krémový zákusek k odpolednímu kafíčku


Jak budeme postupovat:

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky a prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto.

2) Rozválení těsta: Těsto rozválíme na tenkou placku a položíme na plech vyložený pečícím papírem.

3) Marmeláda: Těsto potřeme marmeládou podle svého výběru.

4) Příprava sněhu: Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a postupně do nich zašleháme moučkový cukr.

5) Ořechová nádivka: Do sněhu opatrně vmícháme strouhané ořechy.

6) Montáž: Sníh s ořechy rovnoměrně rozetřeme na vrstvu marmelády.

7) Pečení: Pečeme v předehřáté troubě na 160°C, dokud těsto není pevné a sníh zezlátne.

Po vychladnutí můžete řezy nakrájet na porce a podávat. Je to skvělý dezert, který se hodí k čaji nebo kávě.