Vítejte v kulinářském ráji pro ty, kdo ocení jednoduchost bez ztráty na vynikající chuti! Dnes vám představíme recept na slaný koláč s mletým masem a zelím, který nejenom že se může pochlubit skvělou chutí, ale také přináší bezproblémovou přípravu bez nutnosti kynutí těsta.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Slaný koláč s mletým masem a zelím
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 velká vejce nebo 4 malá vejce
- 250 g 25% fermentované smetany
- 6 lžic majonézy
- 130 g mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
Pro náplň:
- 700 g zelí
- 500 g mletého masa (my jsme použili vepřové a hovězí ve stejném poměru)
- 4 malé cibule
- 10 g másla (nepovinné)
- 2-3 lžíce oleje
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Připravte nádivku: Do pánve, ve které jste rozehřáli 2-3 lžíce oleje, vložte na kostičky nakrájenou cibuli a mleté maso. Smíchejte je dohromady a smažte je, dokud nejsou téměř hotové.
2. Přidejte nadrobno nakrájené zelí a kousek másla. Za pravidelného míchání vařte nádivku dalších 10 minut na mírném ohni, přikrytou. Nakonec je podle chuti osolte a opepřete mletým černým pepřem.
3. Odstavte nádivku z ohně a nechte ji vychladnout.
4. Připravte těsto: Vejce vyšlehejte vidličkou nebo metličkou do hladka.
5. Přidejte zakysanou smetanu a majonézu. Míchejte.
6. Přidejte sůl a prášek do pečiva. Míchejte.
7. Postupně přidávejte prosátou mouku a pokaždé promíchejte do hladka. Měli byste mít o něco tekutější těsto.
8. Sestavte koláč: Vychladlou náplň rovnoměrně rozetřete do velké, hluboké, máslem vymazané formy (nebo použijte 2 formy jako my).
9. Těsto rovnoměrně nalijte a rozetřete na povrch.
Pokud chcete, můžete koláč připravit postaru: náplň vložte mezi 2 vrstvy těsta.
10. Koláč pečte asi 20 minut do zlata v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte párátkem.
11. Nechte chvíli vychladnout, pak naporcujte a podávejte!