Znáte profiteroly? Sladké a krémové “sušenky” s fantastickým krémem

Znáte profiteroly? Dnes Vám ukážeme, jak krok za krokem připravit sladké, vzdušné a křupavé sušenky. Můžete je naplnit krémem podle své chuti a fantazie. Pokud profiterolky neznáte, doporučujeme vyzkoušet tento recept. Vaši blízcí, a dokonce i ti nejmladší členové ho jistě ocení!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Sladké a krémové profiteroly:

Co budeme potřebovat:
  • 100 ml vody
  • ¼ lžičky soli
  • 50 g másla
  • 75 g mouky
  • 2 velká vejce

Jak budeme postupovat:

1) Nalijte vodu do hrnce se silným dnem. Přidejte sůl a máslo. Vzniklou směs zahřívejte na mírném ohni, dokud nedosáhne bodu varu.

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Přidejte všechnu mouku najednou. Intenzivně a průběžně míchejte stěrkou, dokud těsto není hladké a na dně pánve nezůstane tenký film (některé pánve nedovolují vytvoření tohoto filmu – pokud se tak nestane, po promíchání těsto 20-30 sekund opékejte). Délka tohoto procesu se může lišit v závislosti na intenzitě tepla a množství těsta (nám to trvalo asi 40 sekund).

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Těsto přeneste do hluboké mísy. Nechte ji asi 5 minut vychladnout, aby se vejce při zapracování nesrazila.

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Vejce rozklepněte do malé misky. Rozšlehejte je vidličkou do hladka. Postupně je vmíchejte do máslem potřeného těsta a pokaždé šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Předejdete tak tomu, aby těsto bylo příliš řídké.

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Těsto přendejte do zdobicího sáčku s velkou tryskou (o průměru 1-1,5 cm).

6) Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujte rovnoměrné kopečky.

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Profiteroly pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení neotvírejte dvířka trouby, protože by poklesly.

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

9) Poté udělejte na dně každého profiteroles malý otvor a naplňte je krémem, který máte rádi, pomocí zdobicího sáčku a případně lineární trysky. Pokud chcete, aby zůstaly křupavé, naplňte je až těsně před podáváním.

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

10) Profiteroly podávejte s velkou chutí!

Znáte profiteroly? Sladké a krémové sušenky s fantastickým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!