Dnes vám přinášíme recept na vynikající cibulovo-česnekový chléb, který zaručeně obohatí vaši domácí pekárnu o jedinečnou chuť a vůni. Tento chléb kombinuje aromatickou cibuli s lahodným česnekem, což vytváří neodolatelnou kombinaci pro milovníky chutí. Chléb je vyroben z kvalitní hladké mouky s přidáním špetky soli a koření v podobě celého kmínu. Důležitou součástí receptu je také vytvoření kvásku z vlažného mléka, cukru a droždí, který dodá chlebu dokonalou vláčnost a nadýchanost.
Během pečení se chléb vyvíjí v bohatý a chutný pokrm, který lze snadno vyklopit a podávat. Připravte se na požitek z čerstvého cibulovo-česnekového chleba, který se hodí k různým pokrmům nebo můžete užívat samostatně. Pojďme se ponořit do přípravy tohoto lahodného chlebového zážitku!
Domácí pomazánka na tento chléb – Domácí salámová pomazánka
Recept na vynikající domácí cibulovo-česnekový chléb:
Co budeme potřebovat:
- Cibule (na kostičky)
- Česnek (na kolečka)
- 500 g hladké mouky
- Špetka soli
- Kmín (celý)
- 250 ml vlažného mléka
- Trocha cukru
- Celé droždí
- Voda (případně podle potřeby)
Jak budeme postupovat:
1) Na pánvi osmahněte kostičky cibule a kolečka česneku, dokud nezískají zlatavou barvu. Nechte je vychladnout.
2) Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, špetku soli a celý kmín. Vytvořte ve středu důlek.
3) Udělejte kvásek: V hrnku smíchejte vlažné mléko s trochou cukru a rozdrobenými celými droždími. Dobře zamíchejte a nalijte do důlku v mouce.
4) Nechte kvásek působit po dobu 15 minut.
5) Zapracujte těsto a postupně přidávejte vodu, pokud je potřeba, aby dosáhlo správné konzistence.
6) Těsto nechte kynout po dobu 1 hodiny na teplém místě.
7) Po 1 hodině znovu zapracujte těsto a nechte ho kynout další 1 hodinu.
8) Vytvarujte bochánek z těsta a přikryjte ho utěrkou na lince.
9) Předehřejte troubu na přibližně 200 °C spolu se zapékací mísou.
10) Opatrně vložte těsto do zapékací mísy, přiklopte ji a pečte po dobu 30 minut. Poté odklopte a pečte dalších 20 minut.
11) Po vyndání z trouby potřete chléb slanou vodou a přikryjte vlhkou utěrkou. Takto lze chléb krásně vyklopit.