Vynikající domácí cibulovo-česnekový chléb

Dnes vám přinášíme recept na vynikající cibulovo-česnekový chléb, který zaručeně obohatí vaši domácí pekárnu o jedinečnou chuť a vůni. Tento chléb kombinuje aromatickou cibuli s lahodným česnekem, což vytváří neodolatelnou kombinaci pro milovníky chutí. Chléb je vyroben z kvalitní hladké mouky s přidáním špetky soli a koření v podobě celého kmínu. Důležitou součástí receptu je také vytvoření kvásku z vlažného mléka, cukru a droždí, který dodá chlebu dokonalou vláčnost a nadýchanost.

Během pečení se chléb vyvíjí v bohatý a chutný pokrm, který lze snadno vyklopit a podávat. Připravte se na požitek z čerstvého cibulovo-česnekového chleba, který se hodí k různým pokrmům nebo můžete užívat samostatně. Pojďme se ponořit do přípravy tohoto lahodného chlebového zážitku!

Domácí pomazánka na tento chléb – Domácí salámová pomazánka

vynikající domácí cibulovo-česnekový chléb
Zdroj: Kukurica Opplová

Recept na vynikající domácí cibulovo-česnekový chléb:

Co budeme potřebovat:

  • Cibule (na kostičky)
  • Česnek (na kolečka)
  • 500 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • Kmín (celý)
  • 250 ml vlažného mléka
  • Trocha cukru
  • Celé droždí
  • Voda (případně podle potřeby)


Jak budeme postupovat:

1) Na pánvi osmahněte kostičky cibule a kolečka česneku, dokud nezískají zlatavou barvu. Nechte je vychladnout.

2) Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, špetku soli a celý kmín. Vytvořte ve středu důlek.

3) Udělejte kvásek: V hrnku smíchejte vlažné mléko s trochou cukru a rozdrobenými celými droždími. Dobře zamíchejte a nalijte do důlku v mouce.

4) Nechte kvásek působit po dobu 15 minut.

5) Zapracujte těsto a postupně přidávejte vodu, pokud je potřeba, aby dosáhlo správné konzistence.

6) Těsto nechte kynout po dobu 1 hodiny na teplém místě.

7) Po 1 hodině znovu zapracujte těsto a nechte ho kynout další 1 hodinu.

8) Vytvarujte bochánek z těsta a přikryjte ho utěrkou na lince.

9) Předehřejte troubu na přibližně 200 °C spolu se zapékací mísou.

10) Opatrně vložte těsto do zapékací mísy, přiklopte ji a pečte po dobu 30 minut. Poté odklopte a pečte dalších 20 minut.

11) Po vyndání z trouby potřete chléb slanou vodou a přikryjte vlhkou utěrkou. Takto lze chléb krásně vyklopit.

Doporučujeme také vyzkoušet – Domácí housky snadno a rychle – mnohem lepší než z pekárny