Recept na domácí křupavé kaiserky

Dnes vám přinášíme recept na jedinečné a lahodné Keiserky, které se stanou neodolatelným doplňkem vašeho jídelníčku. Tyto malé pečené placičky nabídnou nejen křupavost, ale také skvělou chuť, která se dokonale hodí k různým pokrmům. Připravte se na kulinářskou výzvu, která vám umožní získat vlastní placičky plné chuti a kreativity. S námi vytvoříte Keiserky, které nejen potěší vaše chuťové buňky, ale také vám dodají pocit hrdosti nad vlastním kulinářským uměním

Zdroj: Jana Oravcova

Recept na křupavé Keiserky:

Co budeme potřebovat:
  • 20 dg hladké mouky T650
  • 15 dg polohrubé mouky
  • 15 dg žitné mouky
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 320 ml vlažné vody

Jak budeme postupovat:

1) Začněte přípravou kvásku. Do mísy dejte 320 ml vlažné vody, přidejte sáček sušeného droždí, 2 kávové lžičky cukru a nechte kvásek kynout asi 15 minut, dokud nevznikne pěna.

2) Poté přidejte do kvásku 2 kávové lžičky soli a 3 polévkové lžíce oleje. Pomalu přisypujte 20 dg hladké mouky, 15 dg polohrubé mouky a 15 dg žitné mouky. Postupně vše promíchejte, až vznikne těsto, které se dá dobře zpracovávat.

3) Těsto nechte kynout asi 45 minut, až zdvojnásobí svůj objem.

4) Po vykynutí těsto rozdělte na 12 stejně velkých částí. Každou část z těsta vyválejte na váleček, přibližně 7,5 dg. Kuličky nechte odpočinout asi 20 minut.

5) Poté každou kuličku těsta jemně překulujte a nechte ještě stát dalších 10 minut.

6) Roztáhněte jednotlivé kuličky na povrchu pracovní desky pomocí dlaně nebo válečku, aby vznikly kulaté placičky.

7) Na povrchu každého placičky udělejte zářezy nožem a poté placičku přetočte, tak aby zářezy byly na spodní straně.

8) Položte placičky na plech s pečícím papírem, nechte mezi nimi dostatek prostoru, aby měly prostor na vykynutí.

9) Placičky potřete vajíčkem smíchaným s troškou mléka a špetkou soli. Posypete je sezamovými semínky.

10) Plech s placičkami vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte, dokud Keiserky nezískají zlatavou barvu. Pečení by mělo trvat přibližně 15-20 minut.

11) Po upečení nechte Keiserky vychladnout na mřížce.

12) A teď už si můžete vychutnat tyto křupavé Keiserky, které se skvěle hodí jako doprovod k různým pokrmům nebo jako samostatná lahodná svačinka.

Tímto receptem získáte křupavé a chutné Keiserky, které můžete sníst samotné, nebo použít jako doplněk k různým pokrmům. Není nic lepšího, než si užít vlastnoručně připravené pečivo plné chuti a vůně.