Cuketové řezy s čokoládovou polevou jsou lahodným dezertem, kterým si získáte srdce každého milovníka sladkostí i těch, kteří dávají přednost zdravějším alternativám. Tato nevšední pochoutka spojuje svěží chuť cukety s bohatou čokoládovou polevou, což vytváří neodolatelnou kombinaci chutí a textur. Přestože může být nápad kombinovat cuketu s čokoládou na první pohled netradiční, věřte, že výsledkem je dokonale sladká a vláčná pochoutka, která vás nadchne.
Těsto je díky cuketě krásně vláčné, navrchu kakaová poleva a ozdobeno rybízem a hoblinkami z hořké čokolády.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 500 g mladé neoloupané cukety
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukru
- 1 vejce
- 160 g oleje
Poleva:
- 100 g másla
- 15 g kakaa
- 15 g škrobu (Solamyl)
- 15 g rumu
- 115-120 g moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1) Cuketu rozmixujte, přidejte mouku, prášek do pečiva, oba cukry, vejce a olej a pořádně promíchejte. Těsto přendejte do pekáčku (24×30 cm) a pečte v rozehřáté troubě na 175°C cca 30-40 minut (vyzkoušejte špejlí). Nechte vychladnout.
2) Na polevu si rozpusťte máslo, kakao, škrob, rum a moučkový cukr a důkladně promíchejte (poměr cukru si upravte podle chuti).
3) Polijte vychladlý korpus, ozdobte rybízem, který svou kyselostí zkrotí sladkost celého zákusku a nechte zchladnout.
Vyzkoušejte také – Lahodné tvarohovo-švestkové řezy