Recept na domácí tlačenku, kterou si můžete jednoduše připravit

Vítejte u receptu na domácí tlačenku, tradičního českého pokrmu plného vynikajících chutí a vůní. Tlačenka je lahodná pochoutka, která se připravuje z vepřového masa a vepřové kůže, ochuceného aromatickými bylinkami a kořením. V tomto receptu vám ukážeme krok za krokem, jak připravit chutnou domácí tlačenku, která potěší vaše chuťové buňky i vaše blízké.

Zdroj: Zdeněk Voves
Co budeme potřebovat:
  • 1 kg vepřové plece
  • 200 g vepřové kůže
  • 15 g soli
  • 2 g mletého pepře
  • 12-15 g česneku
  • 4 g majoránky
  • Špetka mletého zázvoru
  • Špetka muškátového ořechu
  • Špetka mletého nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • Celé nové koření
  • 2 bobkové listy

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte vepřové maso a kůži. Očistěte a omyjte vepřové plecko a kůži.

2) Maso dejte vařit do hrnce s vodou, která ho zcela zakryje. Přidejte sůl, mletý pepř, česnek, majoránku a další mleté koření podle receptu.

3) Vařte maso, dokud nebude měkké a dobře uvařené. Během vaření můžete přidat také 5 kuliček pepře, celé nové koření a bobkové listy pro další dochucení.

4) Zvlášť vařte vepřovou kůži, dokud nebude měkká a snadno se dále zpracovávat.

5) Uvařené maso nakrájejte na kostky a uvařenou kůži rozemelte na jemnou kaši nebo ji nakrájejte na menší kousky.

6) Do uvařeného masa přidejte vepřovou kůži, zalijte vodou z vývaru masa a přidejte koření podle receptu (sol, pepř, česnek, majoránka, mletý zázvor, muškátový ořech a mleté nové koření). Vše důkladně promíchejte.

7) Obsah nalijte do vhodného obalu (například do formy nebo pekáčku) a nechte ho schladit ve studené vodě.

8) Po zchladnutí můžete tlačenku podávat jako studený pokrm, který se krájí na plátky.

Vyzkoušejte také – Pikantní vepřové nudličky na zelenině, žampionech s rýží