Bankovní účet: Co to je, jak ho lze založit a jaké typy existují?

Bankovní účet je produkt nabízený bankami, na který si lze odkládat peníze a skrze nějž je možné provádět i další finanční transakce. Jak bankovní účet funguje, jaké existují druhy a jak si ho založíte?
Zdroj: MMD Creative / Shutterstock.com

Co je bankovní účet?

Bankovní účet je jedním ze základních produktů, které banky nabízejí. Je určen k manipulaci s financemi – díky němu nemusíte své úspory schovávat pod polštář. K bankovnímu účtu od banky obdržíte debetní nebo kreditní kartu pro platbu v obchodech a výběr z bankomatu.

Účty rozlišujeme podle:

  • Měny

Bankovní účty lze rozdělit na ty tuzemské, které operují v lokální měně, a na ty devizové v měně cizí. Moderní bankovnictví ale již nabízí vedení účtu v hned několika měnách najednou.

  • Účelu založení

Dalším hlediskem dělení účtů je účel jejich založení. První skupinou jsou účty úvěrové, které se sjednávají za účelem půjčky. Na druhé straně stojí účty depozitní, ty jsou zaměřené na vklady.

  • Zůstatku

Rozdělit účty můžeme i podle zůstatku, který je buď kladný, nebo záporný. Účet s kladným zůstatkem se nazývá kreditní, účet se zůstatkem záporným je debetní.

Služby k účtům

  • Karta k účtu

Banka k založení bankovního účtu většinou poskytne i platební kartu. Karta může být buď debetní, nebo kreditní.

  • Kontokorent

Kontokorent je přídavná služba k účtu, která vám dovolí čerpat peníze až do určité záporné výše zůstatku.

  • Vedení účtu a výběry zdarma

Většina bank nabízí vedení účtu zdarma. Některé poskytují bezplatné výběry jak z vlastních bankomatů, tak i z těch patřícím jiným bankám.

Jak lze založit bankovní účet?

Bankovní účet lze založit klasicky na pobočce vaší banky nebo i online z pohodlí domova. Na pobočce vám ke zřízení bude stačit doklad totožnosti. Pokud chcete založit bankovní účet nezletilému, například svému dítěti, je většinou nutné, abyste ho do banky doprovodili. Ale i jemu už dnes můžete zřídit účet kompletně online. Pro dorostence existují i speciální účty, které s sebou nesou určitá omezení, vy jako rodič se tak nemusíte obávat nepřiměřených úbytků financí.