Jak pečovat o pracovní oděvy? Tyto tipy na etiketách obvykle nenajdete!

Pokud vaše profese vyžaduje nošení specifických oděvů, možná víte, kolik úsilí stojí udržet je v dobrém stavu a jak moc může být frustrující, když je kvůli zanedbané péči musíte kupovat častěji, než je nutné. Správnou péčí docílíte nejen toho, že vaše pracovní oblečení bude lépe fungovat a vypadat reprezentativně, ale také déle vydrží.

Kvalitní pracovní oblečení neodmyslitelně patří k mnoha profesím, ať už se jedná o zaměstnance ve zdravotnictví, průmyslu nebo různých odvětvích služeb. Chrání, pomáhá při práci a také svým způsobem reprezentuje. V mnoha případech jsou dokonce nutné specifické úpravy pracovních oděvů, aby vyhovovaly stanoveným normám, například pro pracovní obuv nebo rozměry reflexních prvků. Jedním dechem je třeba dodat, že kvalitní pracovní oděvy z funkčních materiálů nejsou příliš levné, ale jejich nákup se jednoznačně vyplatí, a to především kvůli jejich větší odolnosti. Pomoci mu však můžete i příkladnou péčí a tímto praktickým tipem.

Věnujte pozornost obsahu štítku a použití změkčovadel.

Většina zaměstnanců pečuje o své pracovní oděvy doma a zpravidla se řídí pokyny výrobce uvedenými na štítku. Správná péče o pracovní oděvy často vyžaduje úpravu některých zavedených postupů. Například změkčovadla obsažená v avivážích mohou již po několika vypráních poškodit reflexní vrstvu na oděvu, takže pokud chcete dosáhnout krásné vůně i po vyprání, může být alternativou parfém na praní.

Pracovní oděvy perte odděleně

Obecně se doporučuje prát pracovní oděvy odděleně od ostatních věcí. Například různé typy ochranných oděvů by se neměly prát s ostatním oblečením, aby nedošlo k jejich poškození nebo znečištění. Zároveň můžete při praní pracovního oblečení použít jiný program a prací prostředek než při praní běžného oblečení.

Oprava poškozených částí pracovního oděvu

Poškozený oděv byste nikdy neměli používat při práci. Každý, i ten nejmenší prvek, má svůj význam, ať už z hlediska zajištění trvanlivosti nebo pevnosti oděvu. Roztržený šev, utržený zip, uvolněná léga nebo jiné drobné poškození zajistí, že vám oděv nemusí sloužit tak, jak výrobce původně zamýšlel.

Používejte jednorázové výrobky pro dodatečnou ochranu a čištění

Péči o pracovní oděv můžete zlepšit také používáním dodatečné ochrany v podobě jednorázových pomůcek, jako jsou jednorázové rukavice a zástěra při bělení zubů. Vyplatí se také mít po ruce vlhčené ubrousky nebo dezinfekční prostředky, abyste mohli snadno vrátit kombinéze nebo silnější vrstvě jiného pracovního oděvu původní vzhled.