Stalo se Vám, že pračka úplně nevypouští vodu a nechává nějakou v bubnu? Podívejte se, co s tím

Máte doma pračku, která po skončení programu nevypustí vodu a nechá část z ní v bubnu? Tento častý problém nemusí znamenat okamžité volání odborníka na opravu. Většinou se jedná o ucpaný odpadní systém, který je možné relativně snadno vyřešit v domácích podmínkách.

Zdroj: istock.com

Příčiny a řešení problému

Příčinou, proč pračka nevypouští vodu, je často zanesený filtr nebo odpadní hadice. Tyto problémy můžete identifikovat a vyřešit následujícím způsobem:

1) Čištění odpadní hadice: Nejprve je třeba odpojit pračku od elektrického proudu. Pak najděte odpadní hadici, která odvádí vodu z pračky do odpadu. Je možné, že je ucpaná nebo skřípnutá. Ucpanou hadici můžete vyčistit pomocí přípravku na čištění odpadů, případně domácí směsí octa a jedlé sody. V případě, že je hadice skřípnutá, je nutné ji správně umístit a zajistit, aby nebyla žádným způsobem deformovaná.

Zdroj: istock.com

2) Správné umístění odpadní hadice: Důležité je, aby byla hadice připojena k odpadu ve výšce mezi 40 a 100 cm nad podlahou, což zabraňuje zpětnému toku vody do pračky.

3) Kontrola a čištění filtru: Filtr pračky lze najít za šroubovacím uzávěrem, obvykle umístěným na přední straně pračky u země. Po jeho otevření může vytéct nahromaděná voda, proto je doporučeno mít po ruce nádobu na zachycení vody a staré ručníky pro ochranu podlahy. Ve filtru se často nachází drobné předměty a nečistoty, které mohou blokovat odtok vody. Po vyčištění filtru a zajištění, že těsnící kroužek je na správném místě, filtr opět pevně zašroubujte.

Zdroj: istock.com

Dejte ho do bubnu místo octa: Plíseň i usazeniny zmizí a pračka bude krásně…

Prevence

Aby se problém neopakoval, je dobré pravidelně kontrolovat a čistit filtr a ujistit se, že odpadní hadice není ucpaná ani skřípnutá. Rovněž je užitečné pravidelně kontrolovat kapsy oblečení před praním, aby se do pračky nedostaly předměty, které by mohly způsobit ucpaní.

Zdroj: istock.com

Závěr

Problém s pračkou, která nevypouští vodu, může být způsoben relativně jednoduchou příčinou, jako je ucpaný filtr nebo odpadní hadice. S tímto návodem si můžete většinu problémů vyřešit sami, aniž byste museli volat opraváře.