Jogurtový koláč s rebarborou, jahodami a skořicovým sněhem

Dnes si ukážeme recept na osvěžující a lahodný jogurtový koláč s rebarborou, jahodami a skořicovým sněhem! Tato jednoduchá a zároveň lahodná dezertní pochoutka je skvělým způsobem, jak využít sezónních plodů a přivést do vašeho jídelníčku vůni a chuť léta. Jogurtový koláč se vyznačuje svěží texturou a harmonickým spojením kyselé rebarbory, sladkých jahod a skořicového sněhu, který se příjemně rozplývá na jazyku. S jemnou vanilkovou vůní a hrubou moučkovou strukturou těsta se jedná o dokonalý dezert nejen pro milovníky jogurtu, ale pro každého, kdo si rád dopřeje okamžik sladkého potěšení.

Připravit tento jogurtový koláč je snadné a s naším podrobným postupem se vám to zaručeně povede. Takže se pusťme do vaření a připravme si společně tuto lahodnou letní pochoutku!

jogurtový koláč s rebarborou, jahodami a skořicovým sněhem
Zdroj: Gabi Galetková

Recept na jogurtový koláč s rebarborou, jahodami a skořicovým sněhem:

Co budeme potřebovat:
  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 5 lžic oleje
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 250 g čerstvých jahod
  • 250 g rebarbory
  • 80 g hrubé mouky
  • tuk
  • hrubá mouka


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte jogurt, 1 sáček vanilkového cukru, cukr krupici, 2 celá vejce a 3 žloutky. Vše důkladně promíchejte metlou.

2) Přidejte olej do těsta a dále přidejte hladkou mouku a prášek do pečiva, které jste předem prosili. Opět promíchejte, dokud nedostanete hladké tekuté těsto.

3) Jahody omyjte, zbavte stopek a pokrájejte je na menší kousky. Rebarboru také očistěte a nakrájejte na podobně velké kousky jako jahody.

4) Pokud používáte formu, vymažte ji tukem a vysypte hrubou moukou, aby se koláč lépe vykládal.

5) Nalijte těsto do připravené koláčové formy a rovnoměrně ho rozetřete. Poté rovnoměrně rozložte kousky rebarbory a jahod po povrchu těsta.

6) Ve zvláštní misce vyšlehejte ze 3 bílků a 1 sáčku vanilkového cukru tuhý sníh. Poté pomocí stěrky nebo lžíce rovnoměrně pokryjte celý koláč, vytvářející hladkou “čepici”. Přebytečný sníh, který by sahal nad okraj formy, odeberte, aby se nevytekl při pečení. Pokud si přejete, můžete čepici ozdobit kouskem jahody nebo rebarbory, nebo jí posypat cukrem.

7) Koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte ho přibližně 45 minut, dokud není zlatohnědý a pečený uvnitř.

8) Poté, co se koláč trochu vychladí, můžete ho podávat. Nejlepší je, když ještě mírně teplý.

9) Jogurtový koláč s rebarborou, jahodami a skořicovým sněhem je skvělý sám o sobě, ale můžete ho ještě ozdobit podle svého gusta. Můžete přidat čerstvé jahody a rebarboru na vrchol koláče nebo je posypat cukrem.

10) Pokud si přejete, můžete k jogurtovému koláči servírovat zmrzlinu nebo šlehačku. To je skvělá kombinace chutí.

11) Nyní si můžete vychutnat svůj domácí jogurtový koláč s rebarborou, jahodami a skořicovým sněhem. Je to vynikající letní pochoutka, která potěší vaše smysly.