Připravte se na neodolatelný zážitek s našimi domácími máslovými croissanty. Toto křehké a lahodné pečivo je připraveno přímo u vás doma a přinese vám vůni a chuť opravdových croissantů. S každým soustem se budete ponořovat do křehkého a máslového ráje. Připravte si těsto, vytvořte dokonalé rohy a nechte croissanty vykynout. Poté si je jen vychutnejte s plnou slastí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí máslové croissanty
Co budeme potřebovat:
Máslové těsto:
- 80-90 ml teplé vody – (1/3 šálky)
- 10 g cukru – (1 lžíce)
- 8 g sušeného nebo instantního droždí – (1 lžíce)
- 50 ml teplého mléka – (1/5 šálky)
- 4 g soli – (2/3 lžičky soli)
- 250 g mouky – (2 šálky)
- 50 g měkkého másla – (5 lžic)
Ostatní:
- 150 g měkkého másla – na potíraní těsta – (15 lžic)
- vejce – na potíraní
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy nalijte teplou vodu, nasypte cukr, přisypte sušené nebo instantní droždí – promíchejte a nechte 5-10 minut odpočinout.
2. Poté přilijte teplé mléko, posolte – promíchejte.
3. Následně přisypejte mouku a rukama uhněteme těsto.
4. Potom do těsta přidejte měkké máslo a hněťte rukama 7-8 minut.
5. Přikryjte utěrkou, postříkejte utěrku vodou a nechte 1 hodinu odpočívat. Po 1 hodině získáte krásné nadýchané, nelepivé těsto.
6. Čistou plochu posypte moukou a těsto rozdělte na 8 stejných dílů.
7. Každý díl těsta rozválejte válečkem na čtverec, potřete ho měkkým máslem, naskládejte na sebe a dejte na 1 hodinu do lednice.
8. Po 1 hodině těsto rozválejte válečkem na velký čtverec, konce zarovnejte a pomocí kolečka na pizzu vytvořte 6 trojúhelníků.
9. Na okraji každého trojúhelníku udělejte jeden zářez a srolujte do tvaru croissantu.
10. Položte je na plech vyložený pečicím papírem úhledně vedle sebe s mezerami mezi nimi a nechte 1 hodinu odpočívat.
11. Potřete je vejcem, aby byly pěkně zlatavé, a pečte je v předehřáté troubě 20-25 minut při 190 °C.
12. Jemné a zároveň křupavé croissanty podávejte s láskou a radostí.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!