Představujeme vám náš jahodový dort s ricottou, který přináší svěží jahodovou chuť spárovanou s bohatou a krémovou ricottou. Tento jemný a lahodný dort je perfektní pro jarní a letní oslavy nebo jako sladké zakončení každého jídla.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jednoduchý a velmi chutný jahodový dort s ricottou
Co budeme potřebovat:
Základ – Těsto:
- 400 g pšeničné mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička dortového droždí
- 1 špetka soli
- 150 g másla nebo margarínu – (pokojové teploty)
- 2 žloutky
- 100 ml mléka
Krém:
- 150 g ricotty nebo smetanového sýra
- 150 g slazeného kondenzovaného mléka
- 4 g neochucené želatiny v prášku + 40 ml vody na zředění
- 200 g smetany ke šlehání
Jahodová poleva:
- 700 g čerstvýh jahod
- 1 sáček želatiny (typu tortengussu) + 250 ml vody nebo želatiny s jahodovou příchutí
- 3 lžíce cukru
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy nasypejte pšeničnou mouku, moučkový cukr a droždí, poté přidejte špetku soli – promíchejte. Dále přidejte máslo nebo margarín – promíchejte ručně, přidejte také žloutky – pokračujte v hnětení a nakonec přilijte mléko – vše společné uhněťte.
2. Následně těsto položte na fólií, zabalte ho do něj a nechte chvíli odpočívat.
3. Poté odstraňte fólii, položte těsto na podložku a pomocí válečku těsto rozválejte.
4. Připravte si dortovou formu a rozválené těsto na ni položte tak, aby pokrylo celou formu a zarovnalo konce, pak propíchejte vidličkou.
5. Podle potřeby pečte v předehřáté troubě při 180 °C.
6. Do misky si dejte 4 g neochucené želatiny v prášku + 40 ml vody, aby se rozpustila – zředila.
7. Do jiné mísy dejte ricottu nebo smetanový sýr, slazené kondenzované mléko – mixérem rozmixujte na středně řídkou hmotu, přičemž průběžně přilévejte zředěnou želatinu s vodou – pokračujte v mixování.
8. Smetanu ke šlehání nalijte do nádobky – vyšlehejte ji a přidejte do mísy s ricottou a želatinou – promíchejte a krém nalijte na upečený základ, pěkně ho rozetřete a dejte na několik minut do lednice.
9. Následně na krém naaranžujte čerstvé nakrájené jahody.
10. Do hrnce nalijte 250 g vody a vsypte 1 sáček želatiny (typu tortengussu) nebo želatiny s jahodovou příchutí, přisypte také cukr – promíchejte metličkou a vařte na mírném ohni do středně husté konzistence, dokud nezačne vřít.
11. Získanou jahodovou polevu nalijte na jahody na krému, nechte trochu vychladnout a poté vyjměte z formy.
12. Jahodový dort s ricottou podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme dobrou chuť!