Domácí housky snadno a rychle – mnohem lepší než z pekárny

Vyzkoušejte si domácí housky s tímto snadným a chutným receptem. Tyto křupavé housky jsou ideální pro snídani nebo jako příloha k obědu či večeři. Připravené s polohrubou moukou a droždím, jsou dokonalým doplňkem každého jídla.

domácí housky snadno a rychle – mnohem lepší než z pekárny
Zdroj: Lucie Matoulková

Co budeme potřebovat:

  • 625g polohrubé mouky
  • 25g droždí
  • 312ml mléka
  • Vrchovatá lžička soli
  • Vrchovatá lžička cukru
  • 65g másla
  • 1 vejce + na potřetí
  • Kmín, sůl na posypání


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme těsto. Do mísy si nasypeme polohrubou mouku a přidáme droždí. Promícháme a uděláme střed, do kterého přidáme cukr, sůl, rozpuštěné máslo a vejce. Postupně přidáváme mléko a těsto hněteme, dokud není hladké a pružné.

2) Hotové těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3) Poté si těsto připravíme na housky. Rozdělíme ho na menší kousky a vytvarujeme do oblouků. Můžeme také udělat klasické bochánky, záleží na vaší fantazii.

4) Housky necháme ještě chvilku kynout na plechu, který si předem připravíme pečicím papírem.

5) Poté housky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem a solí.

6) Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 20 minut. Poté zvýšíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě cca 5 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.

7) Hotové housky necháme vychladnout na mřížce.

Takto připravené domácí housky si můžete vychutnat k snídani, svačině nebo k obědu. Jsou mnohem chutnější než ty z obchodu a jistě potěší celou rodinu. Dobrou chuť!