ROZHOVOR: Ilustrace pohádkového světa? Pro umělkyni Kláru je to hračka!

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Jako děti jsme všichni rádi kreslili obrázky, které jsme považovali za mistrovská díla. Jen málokdo se k tomu opravdu přiblížil a zachoval si vášeň pro umění. Dnes Vám představíme umělkyni Kláru Kubešovou, která pod značkou Amélka vytváří autentické ilustrace ke knihám, ale i pexesa a další. Více se dozvíte v článku.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor: ilustrace pohádkového světa? pro umělkyni kláru je to hračka!
Zdroj: Amélka

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Klára Kubešová a tvořím pod značkou Amélka. Od malinka jsem ráda četla knihy, ale ještě raději jsem si prohlížela obrázky v nich. Cítila jsem v nich příběh daleko hlubší, než mohou vyjádřit slova.

Můžete nám představit svou tvorbu a říct nám, jak jste se k ní dostala?

Jako introvert jsem trávila hodně času o samotě, prohlížením knih a obrázků v nich. Nejen dětských, doma se našlo také množství atlasů a uměleckých monografií. Všechny jsem si ráda prohlížela a pokoušela se je napodobit. Obdivovala jsem umělce jako Vojtěch Hynais, Luděk Marold, Jaroslav Čermák…z dětských ilustrátorů Zdeňka Milera, Jana Kudláčka, Helenu Zmatlíkovou a další.

ROZHOVOR:
Zdroj: Amélka

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Hledání inspirace má dvě roviny. Ta první je hledání technik, učení se prostřednictvím práce jiných ilustrátorů. Prohlížím si jejich dílo, zkoumám, jak kterého efektu dosáhnout, barevné ladění,nechávám na sebe tyhle věci působit. V angličtině nejsem zdatná, takže neprocházím kurzy, kde bych možná získala dovednosti rychleji, spíš do sebe nasávám, co jsem schopná vypozorovat očima, a pak hodiny zkouším.

Ta druhá se týká námětů. Hodně mě inspiruje příroda, technické věci, anatomie lidského těla, architektura, je to hodně o pozorování. Někdy se zastavím u plesnivé zdi a zkoumám její barevnost, strukturu, kresbu. Nebo si prohlížím průřez válcovým motorem… na všem lze vidět zákonitosti, které se dají zjednodušit. V zásadě bych chtěla umět nakreslit cokoli, ale určitě to u mě vyhrává příroda.

Jakou malířskou techniku používáte při tvorbě svých ilustrací?

Byly časy, kdy jsem si myslela, že musím splňovat nějaké „normy“ aby moje ilustrace měly profesionální úroveň. Pak mi lektorka Adobe ilustratoru řekla, že je to jen na mě, jak ilustrace vytvořím… a mě spadl kámen ze srdce. Od té doby hledám, jaký způsob vyjádření je nejbližší mně osobně.

ROZHOVOR:
Zdroj: Amélka

Obvykle je to kombinace technik, kdy část kreslím ručně, často na papír nevalné kvality (balicí papír, ofsetový papír), ten si vyfotím do iPadu, a dokresluji v něm. Když je potřeba práci zrychlit kvůli termínům, tak kreslím přímo v iPadu (skicuji v něm). Ale když si mám vybrat, jsem ráda, když je na ilustraci aspoň nějaký podíl nedigitální kresby.

Máte speciální vzdělání v oblasti malířství a umění?

Vystudovala jsem textilní průmyslovku obor návrhářství oděvů. Jednu z výtvarných škol, které byly přímo v Brně, odkud pocházím. Asi jsem se tehdy malinko minula, protože mým snem vždy bylo dělat dětskou ilustraci. Ale na obor Ilustrace jsem si nevěřila, protože jsem měla daleko menší základy, než ostatní děti z přípravky, které se na Umprum hlásily. Trochu toho dodnes lituji.

ROZHOVOR:
Zdroj: Amélka

Později, na té škole studovala prostřední dcera a „ochutnala“ tak daleko více výtvarných technik. Na druhou stranu jsem si odnesla jako bonus tvorbu střihů a šití. Což jsem velmi využívala v začátcích mé tvorby, než jsem se propracovala k ilustraci. Škola mi tedy dala základy kresby a akvarelu, na to abych byla ilustrátorkou to ale nestačilo.
K tomu jsem se dostávala už jako samouk metodou pokus – omyl. A protože jsem brzy měla děti, tak mi to trvalo spoustu let, než jsem si věřila dost na to, knihu ilustrovat.

Najdeme Vaše ilustrace v některých knihách?

Vytvořila jsem ilustrace ke dvěma knihám Kuchyňské pohádky a Kde je moje kuřátko. Spolupracovala jsem na řadě stolních her pro nejmenší ve spolupráci s Albi.cz a jinými.

ROZHOVOR:
Zdroj: Amélka

Jak dlouho trvá vytvoření jedné ilustrace?

To záleží na mnoha okolnostech, rozsahu práce, i vlastních schopnostech a náladě. Když to bude obrázek na pexeso, bude hotový dříve, než ilustrace k pohádce. Vždy nějaký čas vezme příprava. Například když kreslím zvířata, i když je stylizuji, vycházím z reálné podoby. Najdu si fotky, obvykle jich je několik. Hodně si prohlížím a zkoumám, co je pro dané zvíře nejtypičtější a zjednodušuji.

ROZHOVOR:
Zdroj: Amélka

Když to jde rychle, tak pak nakreslím takový obrázek za 2-3 hodiny. K pohádce si musím nejdříve přečíst o čem je, promyslet, co na kterém obrázku bude, aby ilustrace doplňovala text, vyprávěly příběh spolu s ním, musím věnovat pozornost autorovu popisu postav, prostředí. Jaké vlasy, oči, povahu má princezna, odehrává se to v lese, v kuchyni, na louce… je potřeba to celé do obrázku zakomponovat. Přitom často narážím na věci, které si musím prozkoumat detailněji. Třeba jak vypadá motorová pila.

Je to Vaše práce nebo koníček?

Práce i záliba. Snažím se, aby to první nepřevážilo. Stále bych chtěla dělat svoji práci s láskou a nadšením.

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Pracuji i na zakázkách, což je právě práce na knihách, nebo stolních hrách. Občas vzniklo i něco na přání jednotlivých zákazníků. To ale opravdu jen výjimečně.

ROZHOVOR:
Zdroj: Amélka

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Doteď jsme se tu bavili o práci na projektech od vydavatelů. Vedle toho ale tvořím vlastní ilustrace, které posílám mezi lidi ve formě drobných předmětů, jako jsou pohlednice, různé šperky, přáníčka, krabičky, pexesa. Ty najdete na fler.cz/amelka.

Moji tvorbu můžete sledovat na Instagramu amelka-fler, kde fotím a sdílím různé okamžiky z mé práce. Některé ani jinde k vidění nejsou. Mám také Facebookovou stránku Amélka.

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Kromě tvorby vlastních ilustrací ještě zpracovávám motivy ze starých atlasů. Začalo to dvěma knihami po dědečkovi, které jsem celé naskakovala, vyretušovala a upravila. Tyto obrázky prodávám jako jednotlivé tisky až do formátu A3 (ale tiskla jsem je i jako plakáty A1) na kvalitní grafické papíry.

ROZHOVOR:
Zdroj: Amélka

Také jsem z nich vytvořila pexeso s jednotlivými rostlinami, motýli, ptáky, stromy, houbami, zvířaty. Jsou velmi oblíbená. Mnoho z těchto ilustrací najdete na dalších mých výrobcích, jako jsou pohlednice, šperky… Tvoří důležitou součást mé nabídky.

V současné chvíli jsem se nadchla pro výšivku.

ROZHOVOR:
Zdroj: Amélka