ROZHOVOR: Věnuje se dvěma zcela odlišným činnostem

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Vítejte ve světě plném překvapení a jedinečnosti. Renáta Ficková se věnuje dvěma zcela odlišným činnostem: ilustrování dětských knih a kreativní práci s drátem.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

Zdroj: Renáta Ficková

Na začátek Vás poprosím, aby jste se nám představila.

Dobrý den, jmenuji se Renáta Ficková a věnuji se výtvarné tvorbě a kreativní práci s drátem.

Můžete nám představit svou tvorbu?

Věnuji se převážně dvěma aktivitám, které jsou asi na první pohled velmi odlišné. Vytvářím z drátu různé objekty, sošky např. postavičky, zvířata nebo stromy, květiny apod. Dále se věnuji kresbě nebo malbě. Měla jsem příležitost ilustrovat několik knih převážně pro děti.

Zdroj: Renáta Ficková

Kdy a jak jste začala vyrábět drátěné sochy?

Už je to velmi dávno. Nejprve (a to bylo snad během dospívání) jsem zkoušela oplétat drátem láhve, hrnečky, svíčky apod., taková ta klasická drátenická činnost. Později to byl panáček, takový jednoduchý, ještě ho mám ve vzpomínce, dlouhý čas mi zde seděl na poličce. Drátovat lidičky v různých běžných situacích mi dělalo největší radost, tak jsem se rozvíjela více v tomto směru. Ale z drátu vytvářím moc ráda i květiny, stromy, zvířata apod.

Zdroj: Renáta Ficková

Kolik času denně tomu věnujete?

Drátování se nevěnuji každý den, řekněme ob týden tomu věnuji vždy pár dní, pak dopřeji rukám trochu regenerace. Záleží i na tom, jestli a kolik mám objednávek, zda mě nepřepadne neodkladný nápad. Tím, že se věnuji i kresbě, tak tyto činnosti dle potřeby střídám.

Zdroj: Renáta Ficková

Jak se vyrábí drátovaná dekorace a co je k tomu potřeba?

Na začátku všeho je nápad nebo zadání. Na obrázcích si nastuduji daný objekt, udělám si pár skic, pak se rozhodnu, jak soška bude vypadat, načrtnu ji ve skutečné velikosti a dám se do práce. Nejprve hrubším drátem udělám celkovou kostru a pak tenčím drátem motám a tvaruji postavičku nebo jiný objekt. Neustále si kontroluji s návrhem a snažím se docílit toho správného tvaru, např. aby basketbalista vypadal, jako by ho člověk zrovna vytáhl ze hry.

Zdroj: Renáta Ficková

Používám nejčastěji černý vázací drát, různé druhy kleští a další pomůcky např. pro tvarování kruhů, spirály atd.

Dále je to lak na kov: Dráty často lakuji černým nebo bílým lakem, ať dosáhnu většího barevného kontrastu, lesku a zamezím případné korozi.

Zdroj: Renáta Ficková

Vyrábíte také drátované dekorace na přání – podle představ zákazníka?

Ano, a to velmi ráda. Vždy mě potěší, když mě někdo kontaktuje, abych vytvořila třeba originální dárek na míru. Pracuji s vědomím, že toto dílko již brzy někoho velmi potěší a bude mu zdobit jeho osobní prostor.

Zdroj: Renáta Ficková

Kdy jste začala kreslit ilustrace a co vás k tomu vedlo?

Kreslila jsem nebo malovala odmalička. Takže, to že se nyní věnuji částečně ilustracím je zřejmě přirozený vývoj, kdy jsem již nechtěla malovat jen do šuplíku, ale chtěla jsem, aby moje práce provázela i knihy nebo časopisy, zdobila dětské (nejenom) pokoje apod.

Zdroj: Renáta Ficková

Kolik času denně tomu věnujete?

Opět záleží, jakou mám zrovna zakázku. Pokud právě pracuji na knize, věnuji se kresbě několik hodin denně. Ale i pokud mám zrovna zakázky splněné, kreslím si jen tak pro radost, trénuji si tak techniku kresby a vlastně tímto odpočívám.

Zdroj: Renáta Ficková

Jaké různé knihy/časopisy jste ilustrovala?

Ilustrovala jsem např. Popelářské pohádky pro nakladatelství GRADA a Nejkrásnější Vánoční dárek pro nakladatelství CPress. Čerstvě vyšla kniha Památníček mých prvních pěti let, která má sloužit rodičům pro zaznamenávání vzpomínek a vkládání fotek jejich děťátka. Dále jsem nedávno kreslila obrázky pro dvojjazyčnou knihu nakl. Infoa, ta teprve čeká na vydání. Spolupracuji také se skautským časopisem Světýlko.

Zdroj: Renáta Ficková

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Dívám se kolem sebe, pozoruji lidi (i sebe samu). Stejně jako v případě tvorby z drátu, tak i v kresbě, baví mě, když výsledné dílo vyjadřuje emoci, příběh, ideálně i vtip. Co se týká ilustrací pro knihy, tam je to, myslím si, jednoduché, člověk se začte do příběhu a obrázky sami v hlavě naskakují. Já se jim pak snažím pomoct správně zvolenou kompozicí, barvou apod.

Je to vaše práce nebo koníček?

Na počátku to byl jen koníček, nyní je to koníček, který přináší i obživu. Mohla jsem si tedy dovolit zkrátit původní práci pro zaměstnavatele na poloviční úvazek a mít tak prostor více se věnovat výtvarné činnosti a přitom neživořit.

Zdroj: Renáta Ficková

Máte do budoucna nějaké plány na rozšíření své tvorby?

Co se týká drátování, budu pokračovat s tím, co dělám. Zároveň experimentuji s hliníkovým drátem. Je to jiný materiál, má jiné vlastnosti a nabízí nové možnosti, tak jsem zvědavá, co se mi z toho podaří. Co se týká kreslení, zde bych si přála samozřejmě ilustrovat více knih, nesmírně mě to baví, nějaké další projekty se již rýsují. Uvidím, jaké další příležitosti mi budoucnost přinese.

Zdroj: Renáta Ficková

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Můžete navštívit mé webové stránky: www.renatafickova.webnode.cz nebo obchůdek na Fleru: art-renata.

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Děkuji především za příležitost představit Vám zde mou tvorbu. Snad jsem Vám tímto dala možnost nahlédnout pod pokličku své práce a možná i předala trochu inspirace. Přeji všem krásný den.

Zdroj: Renáta Ficková