Tento recept ocení vaši blízcí, ale především ti z Vás, kteří jsou zaneprázdněni a rádi by si připravili nějakou sladkost pod zub. Nepečený čokoládový dort ze sušenek a s tvarohem je tou nejlepší volbou. Nezabere vám mnoho času a výsledek rozhodně stojí za to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nepečený čokoládový dort ze sušenek:
Co budeme potřebovat:
- 280 g čokoládových sušenek (měkkých, křehkých)
Na krém:
- 500 g sladkého tvarohu (měkkého) nebo smetanového sýra
- 250 g 25-30% zakysané smetany (nebo 20%, pokud se předem oddělí od syrovátky pomocí gázy, podle hmotnosti)
- 120 g moučkového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 130 g másla
- 20 g kakaového prášku
Pro sušenkovou část:
- 100 ml mléka
- 8 g kakaového prášku (2 čajové lžičky)
- 14 g cukru (2 čajové lžičky)
Na polevu:
- 20 g hořké čokolády 50%
- 2 ml oleje (1 lžička)
Z těchto surovin připravíte koláč o rozměrech 19 x 14 cm a výšce 7 cm nebo průměru 18 cm. Celková hmotnost dezertu je 1350 g.
Jak budeme postupovat:
Připravte si složení sušenkové polevy:
1) Ve sklenici smíchejte cukr a kakaový prášek. Přidejte horké mléko a velmi dobře promíchejte, dokud se zbylé 2 přísady zcela nerozpustí. Pokud se kakaový prášek zcela nerozpustil, dejte směs na oheň a minutu povařte.
2) Kakaové mléko nechte vychladnout.
Připravte si krém:
1) Měkké máslo a moučkový cukr šlehejte mixérem na vysoké otáčky 3-4 minuty. Práškový cukr by se měl zcela rozpustit a máslo by mělo být nadýchané, vzdušné a bělavé.
2) Sladký tvaroh vložte do hluboké mísy. Přidejte vanilkový cukr, kakaový prášek a zakysanou smetanu. Vše rozmixujte na nízké otáčky mixéru dohladka.
3) Postupně (ve dvou dávkách) vmíchejte směs do vyšlehaného másla a pokaždé mixujte do hladka pomocí mixéru na vysoké otáčky. Získáte nadýchaný a hladký krém!
4) Do samostatné misky dejte 3 lžíce smetany, přikryjte ji potravinovou fólií a dejte do chladničky. Použijete ji k vyhlazení povrchu a okrajů dortu.
5) Zakryjte plech potravinářskou fólií a předtím jej vymažte trochou oleje. Na dno rozetřete čtvrtinu krému.
6) Každou sušenku namočte do kakaového mléka, nechte odkapat přebytečnou tekutinu a položte ji na vrstvu krému ve formě. Tím se vytvaruje první vrstva sušenek.
7) Podobně přidejte do formy další 3 vrstvy krému a 3 vrstvy sušenek, které střídavě pokládejte. Poslední vrstvu dortu by měly tvořit sušenky posypané pouze na straně přivrácené ke spodní krémové vrstvě.
8) Přikryjte dort potravinovou fólií a dejte ho na nejméně 5-6 hodin (nejlépe přes noc) do chladničky.
9) Vyjměte koláč z lednice a vyklopte ho na talíř. Odstraňte fólii z povrchu.
10) Povrch a okraje potřete a uhlaďte odloženým krémem. Uchovávejte v chladu.
Připravte si polevu:
1) Nalámanou čokoládu trochu zahřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě – jen do změknutí. Poté do něj přidejte olej a stěrkou míchejte do hladka.
2) Vzniklou polevu přelijte do zdobicího sáčku. Odřízněte špičku a polevu naneste na dort.
3) Dort rozdělte a s chutí podávejte!
Připravte tento báječný dezert a rozmazlujte své blízké!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!