Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na smažené kynuté rohlíčky plněné mletým masem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Smažené kynuté rohlíčky plněné mletým masem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 ml vroucí vody
- 250 ml teplého mléka
- 1 lžíce cukru
- 1,5 lžičky soli
- 25 g čerstvého droždí nebo 8 g sušeného droždí
- 100 g másla
- přibližně 700 g mouky
Pro náplň:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 5-6 polévkových lžic kulatozrnné rýže
- 30 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 40 g másla
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Ostatní:
- olej – na smažení
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do hluboké mísy nalijte horkou vodu. Přidejte 160 g prosáté mouky. Velmi dobře promíchejte.
2. Nechte vychladnout.
3. Smíchejte teplé mléko s cukrem, rozdrobeným droždím a solí. Vzniklou směs přidejte do uhněteného těsta. Míchejte.
4. Přidejte zbývající mouku a rozpuštěné máslo (teplé, ne horké). Od okamžiku zapracování mouky hněťte těsto 5-7 minut. Mělo by být homogenní, měkké a nelepivé.
5. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
6. Připravte náplň: Rýži vařte v mírně osolené vodě, dokud není hotová. Pokud kolem něj zůstala voda, přendejte ho do cedníku a počkejte, až odteče.
7. Na rozpálenou pánev dejte olej a máslo. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte ji do změknutí.
8. Přidejte mleté maso. Za stálého míchání vše smažte, dokud maso nezmění barvu.
9. Podle chuti přidejte sůl a mletý černý pepř. Míchejte.
10. Pánev přikryjte pokličkou a maso vařte 10 minut na mírném ohni za pravidelného míchání.
11. Směs přendejte do mísy a smíchejte s uvařenou rýží.
12. Vytvarujte placičky: Vykynuté těsto jemně prohněťte a rozdělte ho na 18-20 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky a přikryjte je potravinovou fólií, aby povrch nevyschnul.
13. Na lehce pomaštěném stole vyválejte každou kuličku těsta do oválné placky.
14. Do středu dejte lžíci náplně.
15. Pak je zvedněte a okraje dobře slepte k sobě, aby zcela zakryly náplň.
16. Přikryjte placičky potravinovou fólií, aby se zabránilo vysychání povrchu.
17. Smažte placičky ve velkém množství rozpáleného oleje na středním plameni do zlata a dvakrát je otočte ze strany na stranu.
18. Přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby jste odstranili přebytečný olej.
19. Podávejte placičky a vychutnejte si jejich báječnou chuť!
Přejeme dobrou chuť!