Nadýchané koblihy z bramborového těsta

Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na koblihy z bramborového těsta je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Nadýchané koblihy z bramborového těsta
Zdroj: retete-usoare.eu

Nadýchané koblihy z bramborového těsta

Co budeme potřebovat:

  • 150 g vařených brambor
  • 30 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 14 g čerstvého droždí
  • 140 ml teplého mléka
  • přibližně 250 g mouky
  • 30 g másla
  • rafinovaný slunečnicový olej – na smažení
  • extra jemný cukr – na posypání

Jak budeme postupovat:

1. Brambory uvařte, dokud nejsou hotové. Vyjměte je z vody, rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem a vložte je do hluboké mísy.

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Přidejte špetku soli, cukr, vejce, rozdrobené droždí, teplé mléko a míchejte.

3. Postupně přidejte prosátou mouku a pak těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama.

4. Po zapracování mouky do těsta přidejte měkké máslo – pokojové teploty. Poté, co se vše spojí, hněťte ještě 3-4 minuty. Měli byste získat měkké a mírně lepivé těsto.

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte 30-40 minut kynout na teplém místě.

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Těsto trochu prohněťte a přeneste ho na pomoučený stůl. Vyválejte ho na tloušťku 7-8 mm.

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Vykrajujte z něj koblihy podle tvarů, které se vám líbí. Můžete ji jednoduše nakrájet na kousky nožem.

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Koblihy smažte ve velkém množství rozpáleného oleje na mírném ohni z obou stran dozlatova.

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej.

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Ještě horké je obalte v jemném cukru.

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Koblihy podávejte s velkým potěšením, chutí a radostí!

Nadýchané koblihy z brambor!
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!