Meruňkový džem připravený podle tohoto receptu je tak chutný, že nás nikdy neomrzí! Často ho přidáváme do sladkého tvarohu, kombinujeme s jogurtem/kyselou smetanou nebo podáváme s nadýchaným chlebem/sušenkami. Můžete ho také použít jako náplň do palačinek nebo buchet.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Meruňkový džem
Co budeme potřebovat:
- 3 kg meruněk (vyberte zralé, sladké, středně velké ne příliš měkké)
- 1,5-2,5 kg cukru (podle sladkosti meruněk)
Z těchto surovin jsme vyrobili 2300 ml meruňkového džemu (3 sklenice po 600 ml a 1 sklenice po 500 ml).
Jak budeme postupovat:
1. Meruňky omyjte a dejte je do velkého cedníku, aby z nich odtekla voda. Poté je rozdělte na poloviny a odstraňte z nich pecky. Vložte je do hrnce nebo jiné žáruvzdorné nádoby.

2. Do mísy, do které jste dali meruňky, přidejte cukr (množství závisí na sladkosti meruněk – my jsme přidali 1,5 kg cukru, protože meruňky byly dost sladké). Jemně s ním zatřepejte, aby cukr pronikl do meruněk.

3. Meruňky nechte 8 hodin pustit šťávu.
4. Pokud chcete, můžete rozlomit několik meruňkových jader a přidat je do džemu (my jsme do každé sklenice přidali 3-4 jádra).

5. Jakmile meruňky pustí šťávu, postavte hrnec na mírný oheň a džem přiveďte k bodu varu. Během tohoto procesu nemíchejte, ale hrncem pravidelně protřepávejte.

6. Džem nechte 8 hodin chladnout.
7. Kroky 8 a 9 opakujte ještě třikrát (vařili jsme dva dny: ráno a večer). Půlky meruněk postupně změknou a nasáknou sirup, který se stane průhledným a jantarovým.
8. Po páté přiveďte džem k bodu varu.

9. Horký džem přelijte do sterilizovaných sklenic.
Sterilizovali jsme je v troubě: Velmi dobře jsme je umyli a použili jedlou sodu. Mokré sklenice jsme položili na plech a vložili je do studené trouby. Poté jsme je zahřívali 10-15 minut od okamžiku, kdy trouba dosáhla teploty 120 °C. Víčka se vařila 5-7 minut ve vodě.
10. Sklenice ihned zakryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete.
11. Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je zcela vychladnout.

12. Džem skladujte na chladném a suchém místě. Je mírně sladká, velmi aromatická, chutná a dobře vypadá!