ROZHOVOR: Pohádkářka PhDr. Martina Dobešová, PhD.: “Ilustrace považuji za důležité, protože probouzejí představivost”

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Dnešní článek patří PhDr. Martině Dobešové, PhD., talentované ilustrátorce, která sdílí své nadšení pro kreslení a tvoření s dětskými čtenáři. Pojďme se o této dámě dozvědět více.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Martina Dobešová

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Dobrý den, jmenuji se Martina Dobešová, od roku 2019 píši a ilustruji pohádky pro web www.adventnipohadky.cz, což mi přináší radost a naplnění, zejména vzhledem k milým ohlasům od čtenářů. Psaní, malování a tvoření je mým koníčkem, jinak pracuji jako analytik.

rozhovor:
Zdroj: Martina Dobešová

Představíte nám Vaši tvorbu? Co všechno děláte?

Vystudovala jsem sociologii a ekonomii na Filosofické fakultě UK, kde jsem navštěvovala i přednášky z jiných oborů, od pedagogiky a psychologie až k filozofii. Pak jsem delší dobu pracovala v korporátu, kde jsem se poprvé setkala s koučinkem jako formou osobního a profesního rozvoje. Posléze jsem během rodičovské dovolené přemýšlela o svém dalším směřování. Napadlo mě věnovat se koučinku na rodičovské jako možnosti přivýdělku. Podařilo se mi získat licenci od Mezinárodní asociace koučů a od klientů jsem měla skvělé reference.

rozhovor:
Zdroj: Martina Dobešová

Uvědomila jsem si, že půjdu-li dál cestou koučinku, bude vhodné dát o sobě vědět online. A tak se zrodil můj web www.etologierizeni.cz. Stránky jsem začala tvořit sama a netušila jsem, jakou Pandořinu skříňku tím otevírám. Tehdy jsem se s tím dost natrápila, přitom jsem stále byla na rodičovské, tedy odbíhala jsem k počítači jen ve sporadických, volných chvílích.

rozhovor:
Zdroj: Martina Dobešová

Zatím jsem na web začala dávat krátké sebepoznávací pohádky, nejprve s fotografiemi, postupem času s vlastními ilustracemi. Pohádky měly velký úspěch a v roce 2018 jsem byla oslovena, abych se zúčastnila přípravy online adventního kalendáře. Tehdy jsem napsala a nakreslila ebook Zvířátka z Betléma. Rok nato vyšla i knížka na krásném křídovém papíře, a zároveň jsem nastoupila do svého nynějšího zaměstnání. Rozhodla jsem se totiž pro nezávislost tvorby i koučinku – nechtěla jsem, aby mi při tvorbě záleželo na úspěchu, resp. výdělku. Chtěla jsem si uchovat tu radost z tvorby. Tak je tomu dodnes.

rozhovor:
Zdroj: Martina Dobešová

Kdy jste začala tvořit pro děti a co Vás k tomu vedlo?

Věřím v to, že v každém z nás stále dřímá dětská duše. Dětský pohled na svět, jeho prožívání a chápání, i závěry, které učiníme, to je základ našich postojů, často podporujících, ale mnohdy i limitujících. Pohádky nám přitom zkratkou napoví, co se to děje a co s tím. Od sebepoznávacích pohádek pro dospělé byl tedy jen krůček k pohádkám pro děti.

rozhovor:
Zdroj: Martina Dobešová

Projekt Adventní pohádky běží již čtvrtým rokem, jeho cílem je jednoduše řečeno být spolu, tedy číst, hrát si, tvořit a povídat si s někým blízkým. Na každý den Adventu se otevírá pohádkový obsah online kalendáře s obsahy ke stažení v PDF. Pohádkovým obsahem je originální pohádka s navazujícími aktivitami, které jsou zábavné i rozvojové, podněcují představivost, propojují informace. Spolu s návaznými aktivitami pak čtenář na každý adventní den získá až desetistránkové ilustrované PDF. Těchto pohádek je 24, navíc posíláme pohádky i na 4 adventní neděle, na Nový rok a Tři krále, tedy jde o celkem 30 vstupů.

rozhovor:
Zdroj: Martina Dobešová

Všechny obsahy jsou, samozřejmě, dostupné i zpětně a jsou přehledně uložené v členské sekci webu. Většina našich čtenářů jsou ženy, a to maminky i babičky. Mnozí si přejí, pokračování tematických vstupů i v průběhu roku. To se letos možná i podaří, ale znamená to mít opravdu velkou výdrž, protože na nových pohádkách pracuji pokaždé od jara, nejpozději v září je třeba začít s technickým a grafickým zpracováním kalendáře. Pak je tu náročný Advent, kdy dávám o pohádkách vědět a různými cestami komunikuji se čtenáři.

V průběhu roku také čerpám inspiraci pro rozvojové aktivity a zkouším nové výtvarné techniky. Velký úspěch měl třeba nápad na kresbu anděla tím, že se tužkou přečmárá obrys čerta. Ilustrace považuji za důležité, protože probouzejí představivost. Často tutéž pohádkovou ilustraci dávám k dispozici i jako omalovánku.

Kde čerpáte inspiraci?

Pohádky jsem milovala od malička, nejraději jsem měla ty krásně ilustrované. Dokonce mám i sešit psaný a kreslený dětskou rukou a hrdě nadepsaný Pohádky. Maminka mi říkala, že jsem pohádky ráda vymýšlela, prý mi řekla pár slov a já je spojila do příběhu. Maminka je mi dodnes velkou oporou a inspirací, zejména mne těší, že mám jejím prostřednictvím možnost získat reakci dětí na mé pohádky.

Čím je podle Vás vaše tvorba výjimečná?

Pro děti se ukazuje důležité, že příběh nekončí poslední větou, ale pokračuje aktivitami, které dávají prostor pro společné povídání a zážitky. A to je pro mne to krásné poselství Adventu – užít si čas spolu a obohatit tak jeden druhého.

rozhovor:
Zdroj: Martina Dobešová

Kde Vás mohou čtenáři najít?

Můžete mě najít na třech místech, projekt adventních pohádek je na www.adventnipohadky.cz, sebepoznávací pohádky na www.zlatepohadky.cz a koučink s vedením paralel na www.etologierizeni.cz.

Chtěla byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Vašim čtenářům přeji mnoho pohodových chvil po celý rok a budu se těšit na shledání třeba nad pohádkou. Ať se vám všem daří!