Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na ananasový cheesecake si zamilujete.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ananasový cheesecake
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce
- 60 g cukru
- 80 g mouky
- jedna lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na sirup:
- voda + cukr (podle chuti)
Složení tvarohové části:
- 500 g sladkého tvarohu
- 300 g fermentované smetany
- 130-150 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- strouhaná citronová kůra – podle chuti (nepovinné)
- 20 g rychle rozpustné želatiny
- 150 ml vody
Pro želé:
- 1 plechovka ananasu
- 10 g želatiny
- 100 ml vody
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!
Tvarohový koláč jsme připravili v kulaté formě o průměru 20cm. Můžete použít větší pánev, protože moučník vyjde poměrně vysoký – 9 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte horní část: Vejce se špetkou soli šlehejte do pěny (asi 2 minuty). Poté do nich postupně (ve 3 fázích) přidejte cukr a pokračujte v míchání dalších 5-7 minut, dokud se nezmění v nadýchanou, objemnou, bělavou hmotu, na které listy zanechávají trvalé stopy.
2. Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva. Míchejte stěrkou nebo špachtlí krouživými pohyby směrem nahoru.
3. Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
4. Pečte těsto 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
5. Nechte ho 15 minut vychladnout, pak ho tenkým nožem oddělte od stěn formy a vyjměte ho z formy. Počkejte, až zcela vychladne.
6. Připravte sirup: Cukr rozpusťte v horké vodě.
7. Nechte sirup vychladnout.
8. Těsto položte na talíř a potřete připraveným sirupem. Poté ho vyložte nastavitelným kroužkem nebo kroužkem z plechu, ve kterém jste ji pekli, vyloženým fólií. Pokud nemáte fólii, potřete boky rafinovaným slunečnicovým olejem a přikryjte je proužky pečicího papíru.
9. Připravte si sýrovou směs: Do hluboké mísy dejte sladký tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Mixujte, dokud není hmota hladká a homogenní.
10. Rozpusťte želatinu ve studené vodě a nechte ji 10 minut nabobnat. Poté ji rozpusťte, no dávejte pozor, aby se nerozvařila, a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Postupně ji vmíchejte (ve 3 fázích) do sýrové směsi a pokaždé míchejte, dokud nebude hladká.
11. Směs nalijte na těsto. Rovnoměrně rozetřete.
12. Tvarohový koláč uložte na 1,5 hodiny do chladničky.
13. Připravte želé: Vyjměte kolečka ananasu z plechovky. Kompot z něj přelijte do samostatné misky (asi 200 ml).
14. Rozpusťte želatinu ve studené vodě a nechte ji 10 minut hydratovat. Poté ji rozpusťte na pánvi, ale dávejte pozor, aby se nerozvařila. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
15. Smíchejte ananasový kompot a rozpuštěnou želatinu.
16. Na povrch tvarohového koláče naaranžujte kolečka ananasu, která se částečně překrývají a jsou uspořádána do kruhu.
17. Ananasová kolečka přelijte kompotem smíchaným se želatinou.
18. Tvarohový koláč uložte na další 3 hodiny do chladničky, dokud zcela neztuhne.
19. Odstraňte kroužek a pečicí papír kolem něj.
20. Tvarohový koláč s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Ananasový cheesecake pokrytý želé je krásný, lákavý a chutný. Udělejte to pro své blízké jako povinnost!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Bude se Vám líbit: Jednoduchý nepečený kokosový dezert ze snadno dostupných surovin!