Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na netradiční sleďový salát s jablky a marinovanou řepou!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sleďový salát s jablky a marinovanou řepou
Co budeme potřebovat:
Na marinádu:
- 500 ml vody
- 4 lžíce 9% octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 bobkový list
- 3 zrnka černého pepře
- 2 červené řepy
Na salát:
- 350 g filetů ze sledě
- 350 g marinované (nebo vařené) červené řepy
- 150 g sladkých jablek
- 70 g červené cibule
- 60 g jader vlašských ořechů
- 150 g majonézy
- 1 lžička citronové šťávy
- petrželka na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si marinovanou červenou řepu: Uvařte ji se slupkou, oloupejte a nakrájejte na čtyři kusy. Nalijte vodu do hrnce, přidejte sůl, cukr, zrnka černého pepře, bobkový list, ocet a přiveďte tekutinu k varu. Červenou řepu vložte do marinády. Odstavte hrnec z ohně a nechte řepu marinovat, dokud zcela nevychladne. Vychladlou řepu vyjměte z marinády a nechte ji okapat.
2. Červenou cibuli nakrájejte na velmi malé kostičky. Přendejte je do nádoby a zalijte marinádou z červené řepy. Až do doby, než se marinuje, dejte stranou.
3. Jádra vlašských ořechů trochu osušte na čisté rozpálené pánvi a poté je nasekejte nadrobno nožem.
4. Červenou řepu nastrouhejte na velkém struhadle.
5. Jablko oloupejte (žádoucí je sladké), odstraňte jádřinec a semínka a nakrájejte na kostičky. Pokapejte trochou citronové šťávy, aby barva neztmavla, a promíchejte.
6. Filety ze sledě nakrájejte na kostičky.
7. Cibuli z marinády slijte.
8. Sestavte salát: Na servírovací talíř položte kruh z pečiva nebo vyjímatelný podnos a navrstvěte na něj všechny připravené ingredience. Nejprve přidejte sledě, rovnoměrně je rozprostřete, trochu zarovnejte lžící a potřete trochou majonézy.
9. Další vrstvu tvoří marinovaná cibule. Potřete ji také trochou majonézy.
10. Poté jablka rozložte do rovnoměrné vrstvy a potřete je majonézou.
11. Přidejte vrstvu polovičního množství jader vlašských ořechů. Druhou část použijeme k ozdobení salátu. Potřete majonézou.
12. Poslední vrstvu salátu tvoří marinovaná a nastrouhaná červená řepa. Před rovnoměrným rozprostřením doporučujeme trochu šťávy odcedit.
13. Nyní je čas salát ozdobit. Můžete to udělat, jak chcete. Ozdobíme ji majonézovou síťkou a kolečkem ořechových jader. Před podáváním také oddělte kroužek a ozdobte jej několika lístky petrželky a majonézovými “kuličkami”.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na sleďový salát s jablky a marinovanou řepou i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Pikantní slaninové tyčinky z listového těsta – vhodné na každou příležitost.