Krok za krokem vám představíme skvělý recept na čokoládový dort připravený bez pečení a sušenek. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort připravený bez pečení a sušenek
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 120 g másla
- 150 g cukru (7,5 polévkové lžíce)
- 7 g jedlé sody (1 čajová lžička)
- 2 vejce
- 220 g mouky (11 polévkových lžic) + na tvarování
- 40 g kakaového prášku (4 polévkové lžíce)
- špetka soli
Na krém:
- 600 g zakysané smetany min. 20 % nebo přírodního jogurtu s vysokým obsahem tuku
- 120 g moučkového cukru (6 polévkových lžic)
- 20 g kakaového prášku (2 polévkové lžíce)
- 200 g hořké čokolády 50%
Z těchto surovin vznikne koláč o rozměrech 16 x 23 cm, výšce 5 cm a hmotnosti 1400 g.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do hluboké mísy prosejte mouku a kakaový prášek. Přidejte špetku soli.
2. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cukr. Za stálého míchání vše zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak počkejte, až se objeví první bublinky.
3. Do směsi v hrnci přidejte jedlou sodu. Intenzivně míchejte. Všimněte si, jak se bělí a zvětšuje objem. Sundejte z ohně a pokračujte v míchání, dokud soda neuhasne.
4. Směs másla a cukru přeneste do hluboké mísy. Míchejte ji stěrkou, dokud se nezchladí na 50 °C (zkontrolujte rukou – neměla by už prskat).
5. Postupně (jedno po druhém) přidejte vejce. Míchejte metličkou do hladka.
6. Postupně (ve 3 fázích) přidejte suché přísady. Nejprve promíchejte stěrkou, poté špachtlí. Měli byste získat měkké, pružné a lepivé těsto.
7. Těsto přeneste na pomoučený povrch. Posypte ho moukou a rukama ho rozválejte na 52 cm dlouhý bochník.
8. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů.
9. Každý kousek těsta rozválejte rukama na obdélník o rozměrech 8 x 12 cm a tloušťce 3-4 mm.
10. Vzniklé mini koláčky pečte na suché, rozpálené pánvi na mírném ohni 3-4 minuty, dokud se nenafouknou. Pak je otočte na druhou stranu a pečte ještě 1-2 minuty. Neměly by být příliš suché. Po upečení každé várky vrcholků odstraňte z pánve papírovou utěrkou zbytek mouky, aby se nepřipálily.
11. Přeneste je na gril a nechte je vychladnout. Zbytek mouky z povrchu těsta setřete kartáčem.
12. Poté vyhlaďte okraje. Výsledkem je 12 miniaturních vrcholů o rozměrech 6 x 10 cm a tloušťce asi 12 mm.
13. Každou mini desku rozřízněte na polovinu (podélně).
14. Připravte krém: Čokoládu rozpusťte na mírném ohni, ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
15. Pomocí šlehače velmi dobře promíchejte smetanu a moučkový cukr.
16. Přidejte kakaový prášek a prosejete ho přes jemné síto. Smíchejte do hladka.
17. Postupně (ve 3 fázích) přidávejte rozpuštěnou čokoládu a pokaždé míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Krém je připraven!
18. Odložte si 3 polévkové lžíce (115 g) smetany, kterou použijete na uhlazení okrajů a povrchu dortu. Uchovávejte v chladu.
19. Sestavení dortu: na plech vyložený nastavitelným kroužkem vyloženým fólií, aby měl požadované rozměry. Vrcholy překryjte a potřete velkou vrstvou krému. Poslední vrstvou by měl být krém.
20. Přikryjte dort potravinovou fólií a dejte na 5-6 hodin nebo přes noc do chladničky, aby ztuhl a ztuhl.
21. Poté kroužek a fólii z něj odstraňte. Okraje a povrch uhlaďte odloženým krémem.
22. Zbylé drobky po uhlazení okrajů vrcholů rozdrobte a použijte k ozdobení dortu.
23. Dort s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme Vám: Krupicový dezert ze sušenek Bebe připravený za 15 minut – BEZ PEČENÍ.