Jak vybrat matraci pro dítě a na co se při výběru zaměřit

Po narození tráví miminka většinu času tím, že spí, nechávají se krmit a následně se vyprazdňují. S tím, jak začnou postupně růst, se doba spánku začíná snižovat, ale stále tvoří velkou část jejich dne. Proto je důležité dětem dopřát kvalitní spánek, ke kterému jim dopomohou vhodné matrace. Jak vybrat matraci pro miminko i starší dítě? Jakou zvolit tuhost a rozměr? Máme pro vás odpovědi na všechny otázky, které vás ve spojitosti s dětskými matracemi napadnou.

jak vybrat matraci pro dítě a na co se při výběru zaměřit
Zdroj: pexels.com

Jak vybrat dětskou matraci

Při výběru matrace pro dítě musíte v prvé řadě zohlednit jeho věk. Jinou matraci zvolíte pro miminko, jinou pro předškoláka a teenagera. Dětské matrace musí být hlavně tvrdé a prodyšné. Jak se nároky na výběr matrace v průběhu roků mění?

Jak vybrat matraci pro miminko

To hlavní, co musí matrace pro miminko splňovat, je tuhost a prodyšnost. Tuhá matrace dodá dětskému tělíčku dostatečnou oporu a prodyšnost zaručí, že z matrace bude skvěle odváděna vlhkost. Jelikož miminka mohou matraci zašpinit močí, slinami, ale i potem, rozhodně jim pořiďte nepropustný chránič matrace.

jak vybrat matraci pro dítě a na co se při výběru zaměřit
Zdroj: pexels.com

Jak vybrat matraci pro tříleté dítě, předškoláka a školáka

Jakmile děti odrostou dětské postýlce a dostanou svou první velkou postel, nastává znovu období výběru vhodné matrace. Protože životnost matrace je sedm až osm let, dá se předpokládat, že od tří do deseti let bude vaše dítě spát na téže matraci. Jelikož jejich tělo neustále roste, potřebují stále kvalitní oporu při spánku a důraz je rovněž kladen i na prodyšnost. Nejlépe se při výběru matrace pro předškoláka a matrace pro školáka, osvědčují studená pěna a latex.

jak vybrat matraci pro dítě a na co se při výběru zaměřit
Zdroj: pexels.com

Co zohlednit při výběru matrace pro teenagera

Jakmile se z dítěte stane teenager, jedná se již vlastně o malého dospělého. Výběr matrace tedy záleží také na jeho preferencích. V úvahu je ovšem nutné vzít i to, že se jeho stále vyvíjí a roste až do 18. roku života, takže investice do matrace, která je rozdělena na anatomické zóny je zbytečná. Do té se vyplatí investovat až v dospělosti, kdy se lidské tělo mění méně. Co se tvrdosti matrace týče, stále preferujte ty tvrdší, které stále se formující páteři dodají potřebnou oporu. Ideální matrací, která je vhodná pro teenagery, dospělé i seniory, je matrace z řady Super Fox.

jak vybrat matraci pro dítě a na co se při výběru zaměřit
Zdroj: pexels.com

Rozměry dětské matrace

Kromě tuhosti matrací je nutné zamyslet se také nad rozměry matrací. Matrace do postýlky pro miminka musí odpovídat rozměrům postýlky. Pro děti, které již spí na velké posteli, musí naopak korespondovat s velikostí postele, která má nejčastěji rozměry 90×200 cm. Jaká by ale měla být výška dětské matrace? 

Nejste-li si jistí, jak vybrat vhodnou výšku matrace, řiďte se následujícími doporučeními:

  • Do dětské postýlky pro miminka volte výšku matrace alespoň 7 cm.
  • Děti od 3 do 12 let by měly spát na matraci o výšce 15 cm.
  • Teenageři se stejně jako dospělí krásně vyspí na matracích, které mají výšku 20 a více centimetrů.
jak vybrat matraci pro dítě a na co se při výběru zaměřit
Zdroj: pexels.com

Materiály volte podle jejich vlastností

Při výběru matrace máte na výběr také z různých materiálů. Existují pěnové matrace, pružinové matrace, ale i matrace z latexu. Pro děti je vhodné zvolit matrace tužší a  prodyšné. Paměťová pěna je vhodná pro starší děti a dospělé. Ovšem vždy je nejdůležitější vybrat si vhodný materiál podle jeho vlastností.

Aby se dítě od narození cítilo jako v bavlnce, je nutné pořídit mu kvalitní matraci, ideálně i s chráničem matrace, který je odolný a snadno pratelný. Tím, jak bude děťátko růst, budou se měnit také jeho nároky a požadavky na matraci. Základní pravidlo zní jednoduše: tvrdší a prodyšné matrace jsou nejvhodnější volbou.