Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit pekanové košíčky s javorovým karamelem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pekanové košíčky s javorovým karamelem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 4 ks žloutku
- 1 KL citronové kůry
Náplň:
- 2 dl voda
- 200 g třtinový cukr
- 100 g máslo
- 3 PL javorový sirup
- 2 KL vanilkový extrakt
- 1 špetka sůl
- 150 g pekanové ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Mouku prosejte na prkénko a vmíchejte cukr a citronovou kůru. Studené máslo nakrájejte na kostičky a spolu se žloutky je rukama zapracujte do mouky a vypracujte těsto. Vytvarujte bochník, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
3. Těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte kolečka podle velikosti formiček. Těsto vložte do forem. Formy není třeba vymazávat (těsto je dostatečně tučné, aby se nelepilo). Pečte do lehkého zhnědnutí – asi 12 minut. Vyklopte a nechte vychladnout.
4. Pro přípravu karamelu přiveďte vodu a cukr k varu. Když se cukr rozpustí, přidejte máslo nakrájené na kostky, javorový cukr, vanilkový extrakt a sůl. Na mírném ohni nechte asi 5 minut probublávat a odstavte. Na suché pánvi opražte celé pekanové ořechy a vmíchejte je do horké směsi.
5. Kalíšky naplňte karamelovou směsí a nechte vychladnout.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na kuřecí stehna na hruškách: Skvělé propojení ovoce, masa a sladké marinády z vína a javorového sirupu!