Krok za krokem vám představíme skvělý recept na kynuté opekance s mákem. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept si zamilujete!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynuté opekance s mákem
Co budeme potřebovat:
Kvásek:
- 1/2 kostky droždí
- 100 ml vlažného mléka
- 1 lžíce krystalového cukru
Těsto:
- 500 g polohrubá mouka
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 ks vejce
- 150 ml vlažné mléko
- 2 lžíce másla
Ostatní suroviny:
- 100 g másla
- 50 g moučkový cukr
- 100 g mletý mák
- teplé mléko
Jak budeme postupovat:
1. Krystalový cukr rozmíchejte ve vlažném mléce a poté do něj rozdrobte droždí. Přikryjte utěrkou a nechte asi 10 minut stát, dokud se nevytvoří kvásek.
2. Mouku a sůl prosejte do mísy, přidejte cukr, kvásek, vejce a mléko. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
3. Z vykynutého těsta na pomoučené desce vytvarujte válečky a nakrájejte je na menší kousky. Kousky těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut.
4. Vychladlé opekance zalijte teplým mlékem (dávejte pozor na množství, aby se nerozmočily). Pak je posypeme mákem smíchaným s cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní článek i Vašim přátelům! Doporučujeme také: Bábovka s kondenzovaným mlékem a rozinkami – skvěle doplní odpolední kávu.