Kynuté opekance s mákem

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na kynuté opekance s mákem. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept si zamilujete!

Kynuté opekance s mákem
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Kynuté opekance s mákem

Co budeme potřebovat:

Kvásek:

  • 1/2 kostky droždí
  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce krystalového cukru

Těsto:

  • 500 g polohrubá mouka
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 ks vejce
  • 150 ml vlažné mléko
  • 2 lžíce másla

Ostatní suroviny:

  • 100 g másla
  • 50 g moučkový cukr
  • 100 g mletý mák
  • teplé mléko

Jak budeme postupovat:

1. Krystalový cukr rozmíchejte ve vlažném mléce a poté do něj rozdrobte droždí. Přikryjte utěrkou a nechte asi 10 minut stát, dokud se nevytvoří kvásek.

2. Mouku a sůl prosejte do mísy, přidejte cukr, kvásek, vejce a mléko. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout.

3. Z vykynutého těsta na pomoučené desce vytvarujte válečky a nakrájejte je na menší kousky. Kousky těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut.

4. Vychladlé opekance zalijte teplým mlékem (dávejte pozor na množství, aby se nerozmočily). Pak je posypeme mákem smíchaným s cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento inspirativní článek i Vašim přátelům! Doporučujeme také: Bábovka s kondenzovaným mlékem a rozinkami – skvěle doplní odpolední kávu.