Pokud rádi mlsáte a patříte mezi milovníky citrusových dezertů, budete mít z této novinky dozajista radost. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na lahodný citronový dort se šlehačkou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Citronový dort se šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce
- 60 g cukru
- 60 g mouky
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 2 g prášku do pečiva
Pro sirup:
- 10 ml citronové šťávy
- 20 g cukru
- 30 ml vody
Citronový krém:
- 70 ml citronové šťávy
- 80 g cukru
- 2 žloutky
- 15 g kukuřičného škrobu
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 100 ml vody
- 30 g másla
Na šlehačku:
- 150 ml smetany ke šlehání min. 30 %
- 20 g moučkového cukru
Pro dekoraci:
- 80 ml smetany ke šlehání min. 30 %
- 10 g moučkového cukru
- půlka citronu
Těsto jsme upekli v kulatém plechu o průměru 18 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce vyšlehejte mixérem do pěny. Poté do nich postupně (ve 2-3 fázích) přidávejte cukr a pokračujte v míchání po dobu 7-8 minut, dokud se nezmění v nadýchanou, objemnou, bělavou směs, na které pláty zanechávají trvalé stopy.
2. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, prosátou mouku a prášek do pečiva. Míchejte krouživými pohyby směrem nahoru.
3. Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste na něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
4. Pečte těsto 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
5. Nechte je 15 minut vychladnout, pak je tenkým nožem oddělte od stěn formy a vyjměte je z formy. Počkejte, až zcela vychladne.
6. Rozřízněte desku na 2 stejné části (podélně).
7. Připravte citronový krém: Do hrnce se silným dnem dejte cukr, žloutky, kukuřičný škrob, nastrouhanou kůru a citronovou šťávu. Velmi dobře promíchejte, abyste zabránili vzniku hrudek.
8. Přidejte vodu. Míchejte.
9. Smetanu vařte 1 minutu od chvíle, kdy se objeví první bublinky, na mírném ohni za stálého míchání. Měla by zhoustnout.
10. Do horké smetany přidejte máslo. Míchejte.
11. Smetanu propasírujte přes jemné síto. Poté ji zakryjte potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem, a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
12. Připravte šlehačku: Smetanu ke šlehání (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) vyšlehejte mixérem, dokud se neobjeví měkké špičky.
13. Pak přidejte moučkový cukr a 2 lžíce citronového krému. Mixujte, dokud se neobjeví tuhé špičky.
14. Připravte sirup: Rozpusťte cukr v horké vodě. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte.
15. Sirup nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
16. Sestavte dort: První koláč položte na talíř a pokapejte ho částí připraveného sirupu.
17. Šlehačku rovnoměrně rozetřete po povrchu pomocí zdobicího sáčku.
18. Druhý koláč rozetřete a položte na první. Zbytek citronového krému rozetřete na povrch.
19. Koláč nechte 30 minut v chladničce.
20. Ozdobte šlehačkou…
21. …a citrónovými proužky.
22. Dort s chutí naporcujte a podávejte!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na citronový dort se šlehačkou zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme Vám: Lahodné jablečné řezy se šlehačkou, které si zamilujete.