Proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na třešňovo-makový koláč je tím pravým. Jednoduchý a šťavnatý koláč z plechu, který si můžete vychutnat s šálkem dobré kávy.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Třešňovo-makový koláč
Co budeme potřebovat:
- 150 g třešně (čerstvé nebo kompot)
- 80 g změklé máslo
- 150 g cukr krystal
- 3 ks vejce
- 5 PL olej
- 120 ml podmáslí
- 220 g hladká mouka
- 1 špetka sůl
- 1,5 KL prášek do pečiva
- 50 g mletý mák
- 2 PL moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Hluboký plech vymažte máslem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 170 °C.
2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a přidávejte postupně celá vejce, dokud nevznikne hladký základ.
3. Poté přidejte olej a podmáslí a vše společně vyšlehejte.
4. Do tekutého základu vmíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl.
5. Dvě třetiny těsta nalijte do připravené formy a zbytek smíchejte s mákem. Pak nalijte makové těsto do středu světlého těsta a podélně projeďte těstem vidličkou, aby se makové těsto trochu ponořilo a vytvořilo vzor.
6. Třešně bez pecek promíchejte s moučkovým cukrem a rozprostřete je na povrch dortu.
7. Formu vložte do trouby (170 °C) a pečte asi 50 až 60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
8. Třešňovo-makový koláč nechte krátce (15 minut) vychladnout ve formě, poté jej opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme Vám: Dýňovo-bramborové placky s česnekovým dresinkem – hotovo během chvilky!