Jednoduchý a šťavnatý třešňovo-makový koláč

Proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na třešňovo-makový koláč je tím pravým. Jednoduchý a šťavnatý koláč z plechu, který si můžete vychutnat s šálkem dobré kávy.

jednoduchý a šťavnatý třešňovo-makový koláč
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Třešňovo-makový koláč

Co budeme potřebovat:
  • 150 g třešně (čerstvé nebo kompot)
  • 80 g změklé máslo
  • 150 g cukr krystal
  • 3 ks vejce
  • 5 PL olej
  • 120 ml podmáslí
  • 220 g hladká mouka
  • 1 špetka sůl
  • 1,5 KL prášek do pečiva
  • 50 g mletý mák
  • 2 PL moučkový cukr

Jak budeme postupovat:

1. Hluboký plech vymažte máslem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 170 °C.

2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a přidávejte postupně celá vejce, dokud nevznikne hladký základ.

3. Poté přidejte olej a podmáslí a vše společně vyšlehejte.

4. Do tekutého základu vmíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl.

5. Dvě třetiny těsta nalijte do připravené formy a zbytek smíchejte s mákem. Pak nalijte makové těsto do středu světlého těsta a podélně projeďte těstem vidličkou, aby se makové těsto trochu ponořilo a vytvořilo vzor.

6. Třešně bez pecek promíchejte s moučkovým cukrem a rozprostřete je na povrch dortu.

7. Formu vložte do trouby (170 °C) a pečte asi 50 až 60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

8. Třešňovo-makový koláč nechte krátce (15 minut) vychladnout ve formě, poté jej opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme Vám: Dýňovo-bramborové placky s česnekovým dresinkem – hotovo během chvilky!