Ajvar má své kořeny v srbské kuchyni, a proto se mu odedávna říká “srbský salát” nebo “srbský zeleninový kaviár”.
Co budeme potřebovat:
- 8 ks kapia
- 1 ks lilek
- 2 ks rajče
- 1 ks malá chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- 1/3 hrnku slunečnicového oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce krystalového cukru
- podle chuti sůl, podle chuti mletý černý pepř
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem. Kapary, lilek a rajčata omyjte a osušte. Papáju zbavte jádřinců. Odřízněte stopku lilku a propíchněte ji vidličkou. Zeleninu položte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Papriky je třeba během pečení obracet.
2. Přikryjte pečenou zeleninu utěrkou a nechte ji dusit. Pak zeleninu ještě teplou oloupejte. Z rajčat slijte přebytečnou vodu, lilek zbavte jádřinců a pak všechnu zeleninu spolu s čerstvou chilli papričkou a česnekem umelte.
3. Mletou zeleninu dejte do hrnce, přidejte olej, sůl, cukr a mletý černý pepř. Vařte asi 20 minut. Těsně před koncem vaření přidejte ještě ocet.
4. Horkou zeleninovou směs nalijte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a přikryjte utěrkou. Takto nechte koláč úplně vychladnout.