Domácí ajvar – skvěle se hodí k pečenému masu

Ajvar má své kořeny v srbské kuchyni, a proto se mu odedávna říká “srbský salát” nebo “srbský zeleninový kaviár”.

Domácí ajvar
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:
  • 8 ks kapia
  • 1 ks lilek
  • 2 ks rajče
  • 1 ks malá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 1/3 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • podle chuti sůl, podle chuti mletý černý pepř

Jak budeme postupovat:

1.  Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem. Kapary, lilek a rajčata omyjte a osušte. Papáju zbavte jádřinců. Odřízněte stopku lilku a propíchněte ji vidličkou. Zeleninu položte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Papriky je třeba během pečení obracet.

2. Přikryjte pečenou zeleninu utěrkou a nechte ji dusit. Pak zeleninu ještě teplou oloupejte. Z rajčat slijte přebytečnou vodu, lilek zbavte jádřinců a pak všechnu zeleninu spolu s čerstvou chilli papričkou a česnekem umelte.

3. Mletou zeleninu dejte do hrnce, přidejte olej, sůl, cukr a mletý černý pepř. Vařte asi 20 minut. Těsně před koncem vaření přidejte ještě ocet.

4. Horkou zeleninovou směs nalijte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a přikryjte utěrkou. Takto nechte koláč úplně vychladnout.