V tomto příspěvku jsme si pro Vás připravili vynikající recept z naší skupiny Prima Kuchařka, ve které naleznete mnoho dalších a skvělých inspirací na vaření nebo pečení. Dnes se podíváme na fantastické punčový řez, které si zamilujete jak Vy, tak i celá Vaše rodina. Recept nám zaslala p. Monika H. a za to jí moc děkujeme. Pojďme se podívat, co všechno potřebujeme a jak se tato dobrota připravuje.
Co budeme potřebovat:
- 10 ks vajec
- 600 g polohrubé mouky
- korpusy
- 1 a 1/2 kypřícího prášku
- 500 g cukr krystal
- 10 PL oleje
- 10 PL mléka
Na zálivku:
- 240 g cukr krystal
- 150 ml vody
- 2 PL hustého malinového sirupu
- 1 ks vanilkového cukru
- 2 ks citrónu
- 2 ks pomeranče
- 100 g másla
- 1 dcl rumu
Na polevu:
- 250 g moučkového cukru
- 3 PL rumu
- 1 PL hustého malinového sirupu
- 1 PL mléka (i více dle potřeby)
- špetka červeného potravinářského barviva
- 400 g malinové marmelády na potření
Jak budeme postupovat:
1) Na plechu vystlaným pečícím papírem si upečeme dva pláty.
2) Na jeden plát potřebujeme: 3 žloutky, které vyšleháme s 150 g krystalového cukru, 3 PL oleje a 3 PL mléka. Dále smícháme 180 g mouky s 1/2 balíčkem kypřícího prášku a z bílků ušleháme sníh. Do žloutkové směsi střídavě zlehka vmícháme mouku a sníh. Těsto dáme péct na 180 stupňů 10-15 minut. Necháme vychladnout.
3) Třetí plát upečeme stejně, ale budeme potřebovat 4 vejce, trošku červeného barviva, 240 g polohrubé mouky, 1/2 bal. kypřícího prášku, 200 g krystalového cukru a 4 PL oleje a 4 PL mléka. Po upečení také necháme vychladnout. Důležité je nechat všechny pláty na pečícím papíru.
Plnění:
4) Plát ze 4 vajec (červený) dáme do plechu ve kterém se pekl a pořádně ho polijeme zálivkou, kterou necháme cca 30 minut vsáknout.
5) Jeden plát ze 3 vajec potřeme marmeládou. Natřenou stranou ho položíme na červený plát, pomocí podložky přetočíme tak, že na vrchu máme plát ještě stále přikrytý pečícím papírem, který stáhneme.
6) Poslední plát ze 3 vajec potřeme zbytkem marmelády, natřenou stranu přiložíme na červený plát (měli bychom mít: papír na pečení, plát, červený plát, plát a papír na pečení).
7) Zákusek dobře zatížíme a dáme do druhého dne do lednice. Následně stáhneme pečící papír a zákusek překlopíme na podložku, stáhneme i druhý pečící papír a polijeme polevou, necháme zaschnout a můžeme podávat.
Zálivka:
Vodu a cukr necháme uvařit, aby se cukr rozpustil, do vařícího vmícháme máslo a necháme vychladnout. Oba pomeranče a citrony pořádně vydrhneme, kůry najemno nastrouháme a vytlačíme šťávu. Do připraveného sirupu s máslem přidáme: kůry a šťávu, vanilkový cukr, malinový sirup a rum.
Poleva:
Moučkový cukr dobře promícháme s rumem, špetkou potravinářské barvy, sirupem a mlékem, abychom získali hustější polevu.