Velmi rychlý recept na čerstvé máslové sušenky s džemem. Připravují se z másla nebo margarínu a jsou velmi měkké a chutné. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Máslové sušenky s džemem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g másla/margarínu/sádla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 20 g vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- šťávu z 1 citronu
- 500 g hladké mouky (+ 50 g na obalení)
Pro náplň:
- libovolný džem dle vlastního výběru
- 10 g vanilkového cukru
- 100 g moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si těsto: Vezměte hlubokou mísu a přidejte do ní celé vejce a zvlášť žloutek, sůl, máslo nebo margarín (pokojové teploty), moučkový a vanilkový cukr. Přísady míchejte metličkou, dokud nevznikne hladká krémová hmota.
2. Nyní přilijte citronovou šťávu a znovu promíchejte.
3. Začněte přisypávat trochu mouky a míchejte, dokud se nespojí. Ke konci, když už není možné těsto míchat stěrkou, uhněťte ho rukama a přeneste ho na pomoučenou pracovní plochu. Měli byste mít hladkou, měkkou kouli, která se vám vůbec nelepí na ruce.
4. Pracovní plochu vydatně vysypte moukou a těsto rozválejte na kulatý, středně silný plát.
5. Nastavte troubu na 180 °C.
6. Vykrajujte sušenky pomocí vykrajovátka na cukroví (my jsme použili vykrajovátko ve tvaru květiny). Můžete si vybrat jakýkoli jiný tvar, a pokud žádný nemáte, můžete je také vystřihnout pomocí skleničky. Zbylé těsto shrňte do kuličky. Rozválejte ho válečkem a pokračujte ve vykrajování sušenek, dokud těsto nedokončíte.
7. Rozložte je v řadách na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi volný prostor. Nakonec jsme měli tři tácy na sušenky.
8. Sušenky pečte v troubě předehřáté na 180 °C 10-12 minut (podle vlastností vaší trouby).
9. Sušenky vyjměte z trouby a jednu stranu potřete oblíbeným džemem, poté je slepte druhou stranou. Získáte dvojité sušenky s marmeládovou náplní.
10. Do mísy nasypte moučkový a vanilkový cukr a promíchejte lžící. Vezměte sušenku a ponořte ji do misky s moučkovým cukrem, poté sušenky vložte do nádoby, kterou lze uzavřít víkem, aby vydržely co nejdéle měkké.
11. Sušenky jsou připraveny! Nyní je můžete s radostí podávat k horkému čaji!
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také měkké a lahodné muffiny se smetanovým sýrem, které se jednoduše rozplývají v ústech.