Tento čokoládový dort je úžasně svěží díky zakysané smetaně, která se skrývá v těstě i náplni. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort
Co budeme potřebovat:
Korpus:
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/3 hrnku kakaa
- 1 KL prášku do pečiva
- 1/2 KL jedlé sody
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2/3 hrnku zakysané smetany (alespoň 14 %)
- 200 g másla
- 2 ks vajec (L)
Andělský krém:
- 200 g čokoláda na vaření
- 100 g máslo
- 1 KL vanilkový extrakt
- 1/2 hrnka zakysaná smetana 14%
- 2 hrnky moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
- Suché přísady – mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a vanilkový cukr – smíchejte ve velké míse. Přidejte zakysanou smetanu, změklé máslo a vejce. Vše smíchejte a těsto rozdělte do dvou dortových forem, jejichž dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem.
- Tyto formy vložte do trouby předehřáté na 180 °C na přibližně 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Nechte je krátce vychladnout, pak je vyjměte z formiček a nechte je zcela vychladnout.
- Pro krém rozpusťte čokoládu a máslo nad párou. Odstavte z ohně a nechte několik minut vychladnout. Poté do směsi zašlehejte vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Prosejeme cukr a po lžících ho zašleháme do čokoládového krému.
- První dort otočíme horní stranou dolů a rozetřeme na něj asi třetinu krému v tenké vrstvě. Položte na něj druhý korpus s náplní (horní stranou nahoru) a potřete vrchní část a boky dortu krémem. Pomocí stěrky vytvořte na povrchu krásné čokoládové vlnky.
- Dort dejte asi na 2 hodiny do lednice ztuhnout.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na čokoládový dort i Vašim přátelům! Určitě Vás zaujme: Neodolatelný čokoládový perník se švestkovým džemem, jehož chuť se vám rozplyne na jazyku!