Mrkev připravená na asijský způsob je skvělou svačinkou pro každou situaci. Obvykle se marinuje k okamžité spotřebě, ale existuje i možnost konzervování. Tento úžasně pikantní, aromatický a chutný pokrm tak můžete podávat kdykoli, aniž byste museli čekat na marinování.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Mrkev na asijský způsob ve sklenici
Co budeme potřebovat:
- 2500 g mrkve
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 2 polévkové lžíce hrubé soli
- sladká paprika – podle chuti
- mletý černý pepř – podle chuti
- čerstvá petržel – podle chuti
- bobkový list – podle chuti
- rafinovaný slunečnicový olej – 80-100 ml na 700 ml sklenici
- 70% ocet – 1 čajová lžička na 700 ml sklenice
Jak budeme postupovat:
1. Očistěte mrkev a protáhněte ji speciálním struhadlem, které z ní udělá dlouhé tenké proužky. Vložte je do hluboké mísy.
2. Česnek protáhněte lisem na česnek nebo ho nastrouhejte na malém struhadle.
3. Chilli papričku nakrájejte na tenká kolečka (se semínky).
4. Do mísy, do které jste vložili mrkev, přidejte rozdrcený česnek, kolečka chilli, sůl, papriku a mletý černý pepř podle chuti. Velmi dobře promíchejte.
5. Nasekejte petrželku.
6. Do každé umyté, sterilizované a osušené sklenice vložte bobkový list.
7. Poté ji naplňte ochucenou mrkví, umístěte ji co nejkompaktněji a doprostřed přidejte nasekanou petrželku.
8. Šťávu uvolněnou z mrkve nalijte do sklenic. Snažte se ji rozdělit na stejné množství pro každého.
9. Do sklenic přidejte rafinovaný slunečnicový olej.
10. Do sklenic přidejte ocet.
11. Sklenice zakryjte sterilizovanými víčky, aniž byste je pevně uzavřeli. Vložte je do hrnce, jehož dno je vyloženo čistou utěrkou. Do hrnce nalijte vodu pokojové teploty tak, aby pokrývala 3/4 výšky sklenic.
12. Budoucí plechovky sterilizujte 15 minut od doby, kdy se voda vaří na mírném ohni.
13. Vyjměte je po jednom z horké vody a pevně je uzavřete.
14. Otočte je dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou, dokud zcela nevychladnou.
15. Výsledné plechovky uložte na skladovací místo.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní recept i Vašim přátelům! Doporučujeme také vepřové maso se zeleninou.