Dnes vám doporučujeme připravit lahodné pečené zelí – skvělou alternativu k masovým řízkům. Příprava je rychlá a snadná. Pečené zelí je chutné teplé i studené. Můžete je podávat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Obvykle ho podáváme se zakysanou smetanou a česnekovou omáčkou.

Pečené zelí v strouhance
Co budeme potřebovat:
- jedna hlávka bílého zelí (900 g)
- 3 vejce
- 3 lžíce mouky
- 100 g strouhanky
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička sladké papriky
- sůl – podle chuti
- voda – pro vaření
- olej – na smažení
Jak budeme postupovat:
1. Hlávku zelí omyjte a odstraňte mělké listy. Poté ji rozkrojíme na 8 dílů tak, aby listy každého dílu držel kousek kůry (rozkrojíme ji na poloviny a každou polovinu pak na 4 díly).

2. Vložte kousky zelí do hrnce s vroucí, mírně osolenou vodou. Vařte je 5 minut pod pokličkou. Tím dosáhnete středně tuhé konzistence – ne příliš křupavé a ne příliš měkké.

Náš tip: Pokud máte rádi velmi měkké zelí, vařte ho 7 minut, a pokud ho máte raději křupavější, vařte ho 3 minuty.
3. Vyjměte zelí z vody a nechte ho trochu vychladnout.
4. Smíchejte strouhanku s granulovaným česnekem a paprikou (samozřejmě můžete použít své oblíbené koření nebo bylinky).

5. Vejce vyšlehejte metličkou do hladka a přidejte do nich trochu soli.
6. Každý kousek zelí obalte v mouce, pak ho namočte do rozšlehaných vajec a obalte ve strouhance. Pokud chcete, aby byla vrstva strouhanky tenčí, můžete zelí obalit pouze ve vejci a strouhance a vynechat fázi s moukou.



7. Smažte obalené zelí v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova. Stupeň propečení upravte podle vlastní chuti – zelí je již uvařené, takže se nemusíte bát, že by zůstalo syrové.


8. S velkou chutí podávejte tuto dobrotu!

Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na pečené zelí v strouhance zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na pečené kuře s bílým zelím: Už ho jinak ani nepřipravuji!