Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na jahodové “truhličky” se sladkým tvarohem je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jahodové “truhličky” se sladkým tvarohem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce
- 50 g cukru
- 50 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1 špetka kyseliny citronové
Na krém:
- 200 g sladkého a krémového tvarohu
- 200 ml studené 33% šlehačky
- 2-3 lžíce cukru
Pro dekoraci:
- jahody nebo jiné ovoce
- práškový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Vejce se solí a kyselinou citronovou šlehejte při vysokých otáčkách asi 3 minuty, dokud směs neztrojnásobí svůj objem.
2. Postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání mixérem asi 3 minuty. Nakonec byste měli získat krémovou a hustou kompozici, na které zůstanou stopy po míchací lopatce.
3. Mouku po částech prosejte přímo do mísy. Míchejte stěrkou jedním směrem nahoru a dolů. Těsto by mělo mít konzistenci husté zakysané smetany.
4. Plech vyložte papírem na pečení a na zadní stranu nakreslete 9 koleček o průměru 10 cm.
5. Vezměte 1 vrchovatou polévkovou lžíci těsta, přidejte ji do středu kruhu a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu. Mezi kruhy ponechte mezeru.
6. Vložte plech do trouby předehřáté na 190 °C na 6-8 minut.
7. Truhličky oddělte od pečicího papíru a nechte je zcela vychladnout. Pokud jste truhličky nechali v troubě příliš dlouho a vysušily se, jednoduše je přikryjte vlhkou utěrkou a nechte je 10 minut odležet.
8. Připravte krém. Smetanu šlehejte s cukrem 5-7 minut při vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Krém uložte do chladničky.
9. Tvaroh smíchejte s trochou cukru a vanilkovým cukrem. Pokud použijete granulovaný tvaroh, pak jej sceďte nebo rozmixujte mixérem dohladka.
10. Smíchejte smetanu se sýrovou směsí pomocí mixéru. 200 g krémového tvarohu můžete důkladně rozšlehat s 1 lžící plnotučné zakysané smetany. Pokud přidáte ztužovač šlehačky, získáte nádherný krém.
11. Jahody podélně rozkrojte na polovinu.
12. Krém přelijte do zdobicího sáčku nebo do obyčejného plastového sáčku s odříznutým vrškem. Můžete také použít lžíci. Lodičky naplňte krémem, jemně přitlačte boky nebo je zajistěte párátky, ale nezapomeňte je před podáváním vyjmout.
13. Přidejte ovoce a posypte koláče moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na jahodové “truhličky” se sladkým tvarohem i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Nadýchaný jahodový dort se smetanovým krémem – hotový za 25 minut!