Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na chutný a delikátní dort s mascarpone krémem a třešněmi si zamilujete. Připravte si ho a vychutnejte si jeho báječnou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort s mascarpone krémem a třešněmi
Co budeme potřebovat:
Pro piškotové těsto:
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 3 vejce
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání 33 % (při pokojové teplotě)
- 250 g mascarpone (při pokojové teplotě)
- 150 g cukru
Ostatní:
- 100 g mléčné čokolády
- 2 sklenice zavařených třešní bez pecek (objem použité sklenice je 250 ml)
- 150 ml třešňového kompotu
Místo konzervovaných třešní můžete použít mražené, ale po rozmrazení je třeba je povařit s trochou cukru. Jinak jsou příliš kyselé a kazí chuť dortu.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si piškotové těsto: Vejce šlehejte mixérem na vysoké otáčky do pěny. Pak do nich postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání 8-9 minut, dokud nebudou nadýchané, objemné a bělavé: nože mixéru by měly na povrchu zanechávat trvalé stopy.
2. Postupně (ve 4-5 fázích) vmíchejte prosátou mouku do vaječné pěny a míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem nahoru.
3. Těsto přeneste na kulatý, máslem vymazaný plech s odnímatelnými stěnami a dnem vyloženým pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
4. Pánev pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
5. Nechte těsto na pánvi mírně vychladnout, pak ho tenkým nožem oddělte od stěn a vyjměte. Nechte zcela vychladnout.
6. Připravte ovoce: Třešně z kompotu přendejte do cedníku, aby ste je oddělili od kompotu. Trochu je přitlačte lžící, aby se částečně vysušily.
7. Připravte krém: Smetanu šlehejte mixérem, dokud se neobjeví tuhé špičky, a postupně přidávejte cukr.
8. Přidejte mascarpone. Lžící nebo mixérem míchejte na nízkých otáčkách do hladka.
9. Sestavte dort: Vraťte koláč zpět do formy, ve které jste ho pekli, nebo na talíř ohraničený nastavitelným kruhem. Lžící přidejte třešňový kompot (množství kompotu můžete upravit podle své chuti).
10. Rozložte třešně.
11. Na vrstvu třešní rovnoměrně rozetřete krém z mascarpone.
12. Povrch dortu posypte nastrouhanou čokoládou.
13. Dort dejte na několik hodin do chladničky, aby ztuhl.
14. Poté jej opatrně oddělte od stěn kruhu pomocí tenkého nože (pro snazší oddělení můžete stěny kruhu vyložit fólií). Vyjměte jej z kruhu a v případě potřeby přeneste koláč na talíř.
15. Porcujte a podávejte! Má příjemnou mléčnou chuť, kterou doplňují sladkokyselé třešně.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme také: VIDEO: Hit každé oslavy – Vláčný kakaový dort se smetanovým krémem a mascarpone.